The Hunt (2020)


 English HereKorte Inhoud 
Een groep personen ontwaakt op een onbekende plek, zonder enig idee hoe ze daar terecht is gekomen. Snel wordt duidelijk dat er, puur voor de lol, op hen gejaagd wordt door een stel geprivilegieerden. Een vrouw weet echter hoe ze het spel moet overleven en besluit de jagers zelf een kopje kleiner te maken. Zij gaat tevens op zoek naar een mysterieuze vrouw.  
Genre :Actie/Thriller/Horror
Land : VS

Cast
Betty Gilpin : Crystal
Hilary Swank : Athena
Ethan Suplee : (Shut the F**k Up) Gary


Regisseur
Craig Zobel    


Mijn mening


Why would they do something like that?
Same reason elites do anything...
'cause they think they're better than us.

Kan er me iemand eens duidelijk uitleggen waarom er zoveel heisa was over de film “The Hunt”. Ik heb begrepen dat de release-datum verschoven werd vanwege de schietpartijen in El Paso, Dayton en Gilroy vorig jaar. Laten we alleen hopen dat niet elke gewelddadige film hetzelfde lot ondergaat, want het aantal massamoorden in de V.S., volgens de database van persbureau AP, USA Today en Northeastern University, is toch schrikbarend hoog. In 2019 telden ze zo maar eventjes 41 van zulke bloedbaden. Dat zijn dan wel een enorm aantal incidenten die ervoor kunnen zorgen dat releases worden uitgesteld. Laten ze dan ook ineens het uitbrengen van gewelddadige videospelletjes, nieuw materiaal van bekende bands die ruigere muziek hanteren en bloederige stripverhalen aan banden leggen. Want geef nu toe. Telkens er weer zo’n incident in de V.S. voorkomt, ploppen de onheilsprofeten als paddenstoelen uit de grond om te verkondigen dat heavy-metal (in de tijd was Marilyn Manson kop van jut) en gewelddadige games (zoals Counter strike bijvoorbeeld) de oorzaak zijn van zinloos geweld met tientallen slachtoffers als gevolg. Geen enkel zinnig mens daar relateert de vrije (en ongecontroleerde) wapenverkoop aan al dat geweld. Zelfs nu in deze Corona-crisis trekken Amerikaanse burgers naar de wapenwinkels om massaal vuurwapens en munitie aan te kopen omdat men vreest dat mensen nogal raar kunnen reageren op deze crisis. Tja, hier in Europa zal men enkel en alleen slachtoffers kunnen maken door het veelvuldig gooien van wc-papier daar dit het meest gehamsterde item is hier.


Op zich was “The Hunt” een doorsnee gewelddadige film met expliciet, bloederig beeldmateriaal. Maar om nu te beweren dat deze film qua geweld de overtreffende trap is van andere films, is toch wel kort door de bocht. Neem nu films als “You're Next” of “The Purge”. Deze films bevatten een bijna gelijkaardig concept. Het concept van jagers en gejaagden. Zelfs “The Hunger Games” neigt die richting uit te gaan. Maar dat was blijkbaar commercieel toelaatbaar. De recente film “Ready or Not” is beter vergelijkingsmateriaal. Eveneens een film waar men jacht maakt op iemand en waar een resem gore, bloederige scenes in verwerkt werden. De ontknoping overtreft hetgeen in “The Hunt” wordt getoond moeiteloos. Ook al is het satirisch karakter prominenter aanwezig. En als je dan toch een film wilt hebben waar rijkelijk het bloed vloeit, dan moet je eens “Revenge” proberen (en ook een film die eindigt met een gevecht op leven en dood). Kortom, als je alle films categoriseert die eventueel zouden kunnen aanzetten tot zinloos geweld, krijg je rijkgevulde opsomming.



Waar men wel uitdrukkelijk de nadruk op legt in “The Hunt” is de immense kloof die er heerst tussen de vermogenden en het doorsnee volk dat in de VS leeft. Natuurlijk resulteert dit weer in een politiek statement. Een groepje zogezegde conservatieven wordt gekidnapt door een clubje walgelijk rijke liberalen die tijd teveel hebben en waarschijnlijk niets meer konden verzinnen waar ze hun zuurverdiende centen aan konden spenderen. Ik ben er zeker van dat er ook wel rijkere conservatieven en armere liberalen in de VS resideren. Maar dat is een heel andere discussie. Dat er een kloof is (zo groot als de Grand Canyon) tussen arm en rijk wordt trouwens in deze Corona-tijden overduidelijk. De armere inwoners die zich geen ziekteverzekering kunnen permitteren, creperen er massaal op dit moment. Ik veronderstel dat velen daar de heisa rond “The Hunt” nu als een bagatel zien.



The Hunt” kan je gerust vergelijken met een porno-film. Qua verhaal stelt het niet veel voor en er wordt niet te lang rond de pot gedraaid zodanig dat het actierijke gedeelte vrij snel begint. Het duurt nog geen 10 minuten denk ik voordat het eerste slachtoffer met een welgemikt schot door het hoofd neerzijgt. En van dan af aan is het een aaneenrijging van afslachtingen en exploderende lichamen. Niet dat de groep slachtoffers ongewapend zijn want het clubje jagers hebben een reusachtige kist achtergelaten volgestouwd met vervaarlijk uitziend wapentuig. Spijtig genoeg zijn zij waar jacht op wordt gemaakt niet bepaald experts op gebied van oorlogsvoering of close-combat technieken. Alleen hebben ze niet echt hun huiswerk gemaakt en de achtergrond van Crystal (Betty Gilpin) gecontroleerd. Deze vrouwelijke McClane heeft aardig wat kennis van gevechtstechnieken en wapengebruik in huis. En dat is iets waar het groepje rijkelui geen rekening mee heeft gehouden. Crystal speelt het spelletje harder en verbetener dan zij en weet het voordeel naar haar hand te zetten.


Betty Gilpin is perfect gecast voor deze rol. Ze is een fanatiek en verbeten persoontje. Een genadeloze harde tante wiens sarcastische en botte opmerkingen meermaals voor een glimlach zorgen. Om eerlijk te zijn vroeg ik me wel eens af of ze wel mentaal in orde was. En ja, ook mij deed ze een beetje denken aan Phoebe Buffay. Niet alleen de looks maar ook door haar gedrag. Een beetje een afwezig en kinderlijk handelend personage. Spijtig genoeg was de eindconfrontatie een beetje overdreven en onrealistisch waardoor het slapstick-achtige nog meer naar boven kwam drijven. Al bij al is “The Hunt” niet zo indrukwekkend als mijn zou vermoeden. Het is kijkwaardig maar meer dan dat ook niet. De commotie rond deze film heeft alleen maar voor het tegengestelde effect gezorgd (zoals meestal). Een hype met een over-the-top reputatie. Maar, hoe gewelddadig en bloederig deze film ook lijkt, het is zeker niet zo controversieel als de berichten deden uitschijnen.


 
Het Verdict 6/10
Links : IMDB
, Moviemeter

The Hunt (2020) on IMDb

Geen opmerkingen

Mogelijk gemaakt door Blogger.