Top Dog (2014)

Billy Evans, de leider van een groepje hooligans, heeft het helemaal voor elkaar. Hij is succesvol in het bedrijfsleven, heeft een leuk gezin en wordt alom gerespecteerd. Hij is zelfs nog nooit in aanraking gekomen met de politie. Er ontstaat echter onenigheid tussen hem en de gangster Mickey wanneer deze voorstelt om hem met zijn bende te beschermen tegen andere gewelddadige bendes. Deze beschermengeltjes gaan zelf ook nogal gewelddadig te werk en zorgen er voor dat de dingen voor Billy uit de hand lopen.
Genre : Misdaad
Land : UK
Cast :
Leo Gregory : Billy Evans
Ricci Harnett : Mickey
Vincent Regan : Watson
Regisseur : Martin Kemp

Indie low-budget films afkomstig uit de UK staan niet altijd garant voor kwaliteit. “Top dog” is hiervan het bewijs. De schamele poging om het hooliganisme binnen de Engelse voetbalclubs te mengen met achterbuurt criminaliteit die connecties hebben met de meer beruchte maffia uit het land, is spijtig genoeg op een fiasco uitgelopen. Het achterliggende idee is niet slecht, maar de uitwerking laat hier en daar toch wel wat steken vallen. Het bekomen resultaat laat niet echt een blijvende indruk na en mag gerust geklasseerd worden bij andere derderangs gangsterfilms.
Normaal gezien ben ik altijd te spreken over de acteerprestaties in een Britse film, maar deze keer schort er wel iets op dat niveau. De meest in het oog springende performance kwam van Lorraine Stanley (vrouw van Billy’s beste vriend). Gregory was op bepaalde momenten overtuigend als de koelbloedige en onverstoorbare aanvoerder, maar op de emotionele momenten viel hij toch door de mand. Ricci Harnett, de machiavellistische bendeleider met bijhorende spottende grijns, was het meest intrigerende personage. Spijtig genoeg gedroeg hij zich wel als een geslagen hond zodra hij in het gezelschap vertoefde van de opperbaas Mr. Watson (Vincent Regan). Toch raar dat zo’n zelfverzekerde misdadiger als Mickey die over twee kleerkasten van bodyguards beschikt, toch op een eenvoudige wijze belaagd kan worden. Hoogstwaarschijnlijk een onderschatting van de tegenstander.
Uiteindelijk was het niet meer dan een doorsnee film over misdadigers en
hooligans. Het verhaal zorgde niet voor de nodige spanning. Nodeloos te
zeggen dat er een aantal ridicule scenes in zaten, zoals het moment dat
de politie aanklopt bij Billy om hem uit te horen over een vechtpartij.
Als Billy vervolgens op de vlucht slaat, wordt er een troepenmacht op
de been getrommeld alsof het over een ontsnapte terrorist gaat. Lichtjes
overdreven. Ook de schermutselingen in Mickey’s clubs kwamen nogal
amateuristisch en geforceerd over. Wil je dus een degelijk film kijken
over de Engels onderwereld, dan raad ik je aan om “Legend” te kijken. En ik ben ervan overtuigd dat er ook betere films bestaan over hooliganisme. “Top dog” was in ieder geval niet Premier League.
Post a Comment