Guns Akimbo (2019)


 English HereKorte Inhoud 
Terwijl hij nog hopeloos verliefd is op zijn ex Nova, slijt Miles zijn dagen met een uitzichtloze baan als videogame-ontwikkelaar. Zijn alledaagse bestaan wordt abrupt verstoord wanneer hij aangemeld staat op een illegale website die personen verplicht laat meevechten in een spel op leven en dood. De gruwelijkheden worden live uitgezonden en massaal bekeken door fanatiekelingen.

Genre : Actie/Komedie
Land : UK/Duitsland/Nieuw Zeeland

Cast
Samara Weaving : Nix
Daniel Radcliffe : Miles
Natasha Liu Bordizzo : Nova
Ned Dennehy : Riktor


Regisseur
Jason Lei Howden   


Mijn mening


I would have shot you in the dick,
if the target wasn’t so small

Guns Akimbo” is gewoonweg te absurd voor woorden. Het is absolute nonsens en niet te serieus te nemen. Het is gewoonweg “over the top” pulp en lijkt wel gebaseerd te zijn op één of andere Aziatisch stripverhaal. Maar geloof me vrij. Deze film is gewoon entertainment van de bovenste plank. Een achtbaan die langzaamaan een uiterste steile aanloop neemt en dan met een rotvaart de diepte in dendert en met een vreselijke snelheid je heen en weer schudt. En deze doldrieste, hyperkinetische rit duurt tot en met de ontknoping. De actiescènes met Nix (Samara Weaving) zijn “John Wick” waardige evenbeelden. Flitsend gemonteerd. Rondspattend bloed als kogels zich in slow-motion doorheen menselijk vlees boren. En dit alles onder begeleiding van een energieke soundtrack waar je “The Ballroom Blitz” van The Sweet te horen krijgt. Kortom, ik heb anderhalf uur enorm genoten van deze film.


Ik heb oneindig veel respect voor de acteur Daniel Radcliffe. Deze kerel had nog heel zijn leven kunnen profiteren van het “Harry Potter” stempel dat ze op zijn voorhoofd hebben getatoeëerd. Men had zonder problemen en zonder schroom nog wel enkele vervolgen kunnen verzinnen die misbruik maken van de succesformule die de boekenreeks en verfilmingen hadden. Hij had ook nog kunnen eisen om deel uit te maken van de “Fantastic Beasts and where to find them” franchise. Maar neen. In plaats daarvan koos Radcliffe voor niet zo voor de hand liggende projecten zoals “Kill your Darlings”, “Horns” en “Swiss army Man”. Een homoseksueel-getinte film vol literair gezwets enerzijds. En anderzijds een film over een vriendschap tussen een schipbreukeling en een lijk. Je kan moeilijk zeggen dat dit commercieel veilige films zijn die goed liggen bij het fantasie-minnende publiek die Harry Potter op handen dragen. En om misverstanden te vermijden, ik werd ook betoverd door de Potter-films (althans de eerste vier toch).



Dus geen toverformules, mythologische wezens en een Radcliffe met een tovenaarshoed op zijn knikker die een jongensachtige, verlegen glimlach toont. Nope, hier is het een nobody, met een uitzichtloze job, die thuis voor zijn Tv-scherm het ene bierflesje na het andere ledigt terwijl hij gewelddadige videospelletjes speelt. En als notoire online trollenjager kan Miles (Daniel Radcliffe) niet weerstaan om op de website van Skizm denigrerende commentaren te plaatsen en aanhangers van dit obscuur platform te provoceren. Skizm is een illegale website die in real-life duels organiseert waarbij de tegenstanders elkaar trachten te elimineren. En dit wordt op het internet gesmeten en door honderdduizenden fanatieke fans en gokkers gevolgd. Nogal wiedes dat ik als eerste aan “Death match” dacht. De organisator van dit alles is de getatoeëerde lelijkerd Riktor (Ned Dennehy) die overduidelijk niet goed snik is en zich laat begeleiden door een bende malloten waar de spiermassa merkelijk hoger ligt dan het gewicht van hun hersenen. En Riktor kan niet bepaald lachen met de gespierde taal die Miles op zijn forum plaatst. En voor dat deze laatste het beseft, ligt hij in bed met twee automatische geweren vastgeklonken aan zijn beide handpalmen en is hij zelf kandidaat voor een duel tussen hem en Nix (Samara Weaving).



Met deze film verlaat Radcliffe voor de zoveelste keer zijn comfortzone en tracht hij weer te tonen dat hij meer aankan dan Harry Potter te spelen. Een ruige baard, constant onder het bloed zittend en zich bedienen van een portie zelfspot en humor, zorgen daar dan ook voor. Om maar te zwijgen over de kledij : een geruite ochtendjas, een boxershort en pluizige reuzenpantoffels in de vorm van tijgerklauwen. Voor Samara Weaving is dit een kleine beetje een verlengstuk van haar rol in “Ready or Not”. Dezelfde bloederige en over-the-top toestanden. Maar hier heeft ze dan wel meer de attitude van Harley Quinn meegekregen. Een gestoord, niets vrezend persoon die uiterst effectief tegenstanders weet uit te schakelen. Dat haar krankzinnig gedrag veroorzaakt werd door een incident in haar jeugd, wordt er wel eventjes bijgehaald maar heeft feitelijk geen enkele impact of betekenis. Deze hersenloze actiefilm heeft maar één doel voor ogen en dat is chaotische en grenzeloze actie te tonen. En dit alles overgoten met een sausje humor à la Deadpool. Er zitten aardig wat hilarische momenten in deze film. Het probleem van de aan de handen gemonteerde pistolen waardoor handelingen uitvoeren een enorm probleem vormen voor Miles. Een deur openen, iemand bellen of zelfs een plasje doen zijn levensgevaarlijk. De Australisch klinkende dakloze (Rhys Darby) was gewoonweg schitterend met zijn advies over zelfmoordtechnieken en zijn Cypress Hill imitatie. Hoe hij die jas aangekregen heeft, blijft voor mij echter een raadsel.


Als je niet bestand bent tegen een chaotische verhaallijn en ergert het je als de film voorspelbare pulp is dat eerder op een overdreven stripverhaal lijkt, dan raad ik je aan om deze te mijden. Ofwel neem je geen al te kritische houding aan en onderga je de film gewoonweg. Misschien kan je dan wel het bruisende tempo, de schreeuwerige beelden, de creatieve cameratechnieken en compleet geschifte ondertoon van deze film met een beperkt budget wel appreciëren. “Guns Akimbo” is zeker geen film voor iedereen vanwege het videogameachtige karakter en de grove humor. En voor wie wil weten wat de filmtitel nu feitelijk betekent : Akimbo is een vechttechniek waarbij in elke hand een wapen wordt gebruikt. Tja, ik moest het zelf ook opzoeken.




 
Het Verdict 7/10
Links : IMDB
, Moviemeter

Guns Akimbo (2019) on IMDb

Geen opmerkingen

Mogelijk gemaakt door Blogger.