Learning to drive (2014)

 English HereSummary
Nadat haar geliefde haar verlaten heeft besluit Wendy (Patricia Clarkson) rijlessen te gaan nemen bij Darwan (Ben Kingsley), een Sikh-instructeur die zelf ook met de nodige huwelijksproblemen kampt. In elkaars gezelschap vinden ze de moed om hun leven weer op de rails te krijgen.

Genre
: Komedie/Drama/Romantiek
Land : UK/VS

Cast
:

Patricia Clarkson : Wendy
Ben Kingsley : Darwan
Grace Gummer : Tasha

Regisseur : Isabel Coixet

Mijn mening


I never learned to cook because I thought my mother would always be there to cook for me.
And then there was half the world between us.
So I make my own food.
Your point ?
No point.


Rijlessen volgen als metafoor voor het leven. Een originele wijze om dit te belichten maar net zoals de rijlessen in het dagelijks leven, is deze film een beetje saai en herhalend. Toegegeven, je kan het leven inderdaad hiermee vergelijken. In het begin loopt er veel fout en weet je niet echt goed hoe eraan te beginnen en hoe alles te bevatten, maar met veel oefenen en ervaringen op te doen, kan je elke hindernis aan. En soms kan het dan wel eens vreselijk verkeerd aflopen met brokken als resultaat. Maar hou je het vol, volg je wijze raad op en overtreed je niet teveel regels, dan slaag je in de hele opzet. En zo kan je wel nog meer raakpunten met het gewone leven verzinnen. Maar zoals ik al zei, echt opwindend is het allemaal niet. Trouwens vraag ik me ook af waar het romantische in deze film ergens zit. Het feit dat Wendy (Patricia Clarkson) een scheiding doormaakt en Darwan (Ben Kingsley) een bruid toegeschoven krijgt die hij van haar noch pluim kent, is niet bepaald mijn beeld over romantiek. En een echte komedie was het nu ook weer niet op een paar ludieke momenten na. Het was eerder allemaal tragisch. En toch was het een film die ik moeiteloos kon uitkijken. En dat door de sublieme vertolkingen.


Inhoudelijk is het dus niet echt speciaal. Meermaals werd het onderwerp al gebruikt waarbij twee vreemden, die qua karakter totaal verschillen, op een spontane manier elkaar ontmoeten en vervolgens een onverwachte steun zijn voor elkaar zodanig dat ze doorheen een moeilijke periode geraken. Zo ook de boekrecensent Wendy en de instructeur Darwan. Wendy is de emotioneel gekwetste, deftige dame die vanwege haar beroep een afgebakend territorium rond zichzelf heeft vastgelegd waar zowel haar echtgenoot als dochter niet zijn toegelaten. Als gevolg neemt Ted (Jake Webber) van de ene op de andere dag zijn biezen en neemt zijn intrek bij zijn maîtresse (een schrijfsters wiens boeken ook geprezen worden door Wendy). Darwan is een Sikh, die naast rij-instructeur ook nog eens taxichauffeur is. Een traditioneel persoon die het als zijn levenswerk ziet om ervoor te zorgen dat Wendy haar rijbewijs haalt. Geduldig en vol wijze raadgevingen laveert hij haar zelfs over een brug. Hij lijkt eerder een psychiater met een instructiewagen als relaxerende zetel.


Clarkson en Kingsley vormen samen een bont duo. Een mengeling van culturen. Clarkson, die ik ook in “October Gale” de hoofdrol voor haar rekening nam, is een charmante dame die ik al te graag wel eens wil zien schitteren in een film samen met Helen Mirren. Haar uitstraling en emoties kwamen oprecht over. Daartegenover staat dan de kalmte en geduldigheid die Kingsley toont. Een gedistingeerd en waardig personage. Het acteren van de beide hoofdpersonages zorgen ervoor dat dit schijnbaar niemendalletje toch nog genietbaar werd.


Uiteindelijk is “Learning to drive” een teder en aandoenlijke film vol symboliek. Het mist echter een beetje energie en kabbelt een beetje te rustig voort. Een beetje zoals Wendy zich door het verkeer navigeert. Het moet niet altijd suspense en een knalfestijn zijn. En dankzij de topprestaties van de twee briljante hoofdacteurs was deze film toch nog genietbaar en een plezier om te kijken. Voor mij was het geslaagd.


Het Verdict 6/10

Links : IMDB
, Moviemeter

Learning to Drive (2014) on IMDb
Share on Google Plus

About Peter Pluymers

I'm Peter, born in 1966 and living in Belgium. I'm married with Veronika and together we have two lovely kids , Karolien and Filip. I'm a big movie-fan. That's why I created a blog on blogger. It's fun writing for it. This is the adress and here you'll find the English version. Day by day you'll see new movies being added to it. A suggestion or a correction is always welcome, since my English isn't that perfect :)
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 reacties :

Een reactie posten