The maze Runner (2014)

English Here ...

Genre
: Actie/Mysterie/SF
Land : VS

Cast
:
Dylan O'Brien : Thomas
Kaya Scodelario : Teresa
Thomas Brodie-Sangster : Newt
Will Poulter : Gally

Regisseur
: Wes Ball

Korte Inhoud

Thomas ontwaakt op een dag in een lift, zonder enige kennis hoe hij daar terecht is gekomen. Hij kan zich niet meer herinneren wie hij was. Eenmaal buiten komt hij erachter dat hij in een afgesloten wereld terecht is gekomen met 60 andere jongens van zijn leeftijd, die proberen te ontsnappen uit een steeds veranderend labyrint.

Mijn mening

Thomas: "We get out now or we die trying."
Minho: "You don't get it. We're already dead."


“The Maze Runner” is net zoals zijn voorgangers “Twilight”,”TheGiver”,”Divergent” en “The Hunger Games” een verfilming van een jeugdboek. Dezelfde ingrediënten als de laatste twee zijn aanwezig : een postapocalyptische wereld waar jongeren een hoofdrol in spelen. Een wereld waar de maatschappij op een nieuwe democratische manier (of niet-democratische) is ingedeeld. In “The Giver” werden menselijke gevoelens onderdrukt om een vredig bestaan te kunnen verzekeren en worden de mensen opgedeeld in zogenaamde “facties”. In “The Hunger Games” zijn er districten met als overkoepelend orgaan het Capitool die elk jaar de Hongerspelen organiseert. Ook in “Snowpiercer” zien we zo’n voorbeeld van een dystopische wereld met een bepaalde maatschappelijke indeling in de voortrazende trein. Het tweede ingrediënt dat niet mag ontbreken is het in opstand komen tegen de gevestigde waardes en ingeburgerde wetten. Vanzelfsprekend is dit weeral een jeugdig iemand met een charismatische persoonlijkheid die over bepaalde talenten beschikt en zich opwerkt tot de verlosser.



Het een puberale vertoning noemen dat wil genieten van het enorme succes van “The Hunger Games” vind ik persoonlijk schromelijk overdreven. Wat is er in godsnaam puberaal aan het feit dat een groep jongeren al jarenlang gevangen zitten in een uitzichtloze situatie en na verloop van tijd een commune opgericht hebben met eigen wetten en rituelen. Is het niet een beetje zoals “Oliver Twist” in Charles Dickens zijn verhaal, die probeert te overleven in een armoedig weeshuis ? En de groep jongeren die uiteindelijk het raadsel proberen op te lossen lijken toch wel enorm op het vriendenclubje uit “The Goonies”. Wie hield er nu niet van die film ? Het sympathieke dikkertje Chuck deed me direct aan Chunk denken ! Toegegeven, het is niet bijster origineel allemaal en men probeert eenvoudigweg te profiteren van het succes dat dit type van films heeft bij de jeugdige bioscoopbezoekers. Maar gevoelsmatig was “The Maze Runner” voor mij van een heel ander niveau.




Het verdict 7/10


Geen opmerkingen

Mogelijk gemaakt door Blogger.