Death Wish (2018)

 English HereKorte Inhoud 
'Death Wish' volgt een goedaardige familieman, Paul Kersey genaamd, die als chirurg werkzaam is in Chicago. Hij krijgt slecht nieuws te verwerken als zijn vrouw en dochter slachtoffer worden van een brutale inbraak. Paul zint vervolgens op wraak en gaat op zoek naar de daders.

Genre : Actie
Land : VS


Cast : 
Bruce Willis : Paul Kersey
Vincent D'Onofrio : Frank Kersey
Dean Norris : Detective Kevin Raines


Regisseur :
Eli Roth

Mijn mening 
 
“We'll get you set up with your FOID application right here today.
State Police send it pretty quick.
And then you'll just have to take a gun safety class, but don't worry, no one ever fails.
You can do that anytime within 30 days of the time period you're waiting for your city permit.
And then it's just 72 hours, and you're cocked, locked, and ready to rock.”


Zou ik me toch nog eens wagen aan een Bruce Willis film ? Alle voorgaande films waar deze aftandse actieheld in meespeelde, waren bijna stuk voor stuk (uitgezonderd “Once upon a time in Venice”) bronnen van ergernis waarin overduidelijk te zien was hoe Bruce ongeïnspireerd en zonder enthousiasme zijn ding deed. Ik ben er zeker van dat zijn gelaatsuitdrukking meer enthousiasme vertoonde bij het bekijken van zijn loonbriefje. Toch eventjes door de zure appel heen bijten, dacht ik. En om eerlijk te zijn viel deze remake van “Death Wish” wel mee. En de vergelijking maken met de reeks films uit de jaren 70 en 80 met de legendarische Charles Bronson is voor mij niet mogelijk, daar ik me niet kan herinneren er ooit eentje van gezien te hebben. Misschien is Bruce Willis ook een soortement icoon in de filmwereld. Maar vergeleken met Charles Bronson, is hij toch maar een petieterig icoontje.


Wat je hem zeker niet kan verwijten in deze film, is het gebrek aan enthousiasme. Enthousiasme was er ditmaal wel. Ik had alleen de indruk dat de rol van Paul Kersey niet echt op zijn lijf geschreven was. Het voelde een beetje raar aan om iemand zoals Bruce Willis te zien als top-chirurg die transformeert in een wraakengel, maar blijk geeft van totale onhandigheid en amateurisme als het over het hanteren van vuurwapens gaat. Terwijl hij een verleden heeft als keiharde misdaadbestrijder die hardhandige confrontaties en vuurgevechten niet uit de weg gaat. Een beetje zoals Arnold Schwarzenegger in “Twins” indertijd. Een rol die ook een beetje vloekte met het voormalig afgelegde traject van Arnold. Ik heb niets tegen een acteur die eens iets anders wil proberen dat niet in de lijn ligt van de verwachtingen. Bij sommigen past dit echter niet. Zo ook niet bij Willis.


Echt verrassen doet deze film niet, daar het teert op de welbekende clichés die bij een wraakfilm behoren. De autodidactische wreker zie je transformeren van een goedaardige ziel (die als chirurg er niet voor terugdeinst om een schurk, die net een politieagent vermoord heeft, het leven te redden) in een zelfverklaarde rechter met een nietsontziende wraakzucht. De wapenverkoop wordt hier ook gehekeld waarbij nogmaals onverbloemd getoond wordt hoe gemakkelijk het is om aan een dodelijk wapen te geraken. En vanzelfsprekend is de politie weer te laks of te dom om actie te ondernemen tegen de loslopende misdadigers. Ook de toevalligheden spelen een grote rol in deze film. Met als hoogtepunt de op hol geslagen bowlingbal. Op dat moment wist ik niet of dit een parodiërende functie had of intentioneel bedoeld was.


In deze tijden waarin een wapengek een square-dansende menigte in Las Vegas onder schot neemt of een gefrustreerde tiener met papa’s automatisch machinegeweer een dozijn medeleerlingen neermaait, zou je kunnen beweren dat een film als “Death wish” niet door de beugel kan. En ik ben er zeker van dat bij velen het sarcasme naar boven komt en ze deze film en de NRA in één slogan vervatten. Om eerlijk te zijn zal er nooit een juist tijdstip zijn om een film als “Death Wish” uit te brengen. Zolang ze in de V.S. niet doorhebben dat het tweede amendement thuishoort in het Wilde Westen, zal het probleem zich blijven stellen. In plaats van iedereen te bewapenen zouden ze een krachtiger signaal moeten uitsturen naar crimineel ingestelde medemensen. Sta me toe zelf een sarcastische opmerking op te hoesten. Ik ben er zeker van dat de NRA er goedkeurend naar gekeken heeft en handenwrijvend een duit in de zak heeft gedaan om deze film te sponsoren. 


Vergeleken met voorgaande films waar Bruce Willis in kwam opdraven, is deze film niet echt zo slecht. Het enige waar Willis zeker niet capabel voor is, is het tonen van emotionaliteit. Hoe hij reageert op het nieuws dat zijn vrouw overleden is, doet vragen rijzen. Heeft zijn beroep als chirurg hem gevoelloos gemaakt ? Of ligt het doodgewoon aan Willis zelf? “Death Wish” is een remake van eenfilm die paste in het tijdsbeeld toendertijd. Het gebruik van YouTube filmpjes die viraal gaan en tegelijkertijd Kerry een hoodie aantrekken, zorgen er niet voor dat het een film is die past in ons huidig maatschappijbeeld. Laat ons hopen dat Eli Roth deze film bracht om te provoceren en reacties uit te lokken. En hopelijk waren de uitlatingen over het wanbeleid op vlak van wapenverkoop door de rondborstige blonde verkoopster van “Jolly Roger” ook fictioneel. Ik twijfel echter aan dit laatste.


Het Verdict 5/10
Links : IMDB, Moviemeter

Death Wish (2018) on IMDb
Share on Google Plus

About Peter Pluymers

I'm Peter, born in 1966 and living in Belgium. I'm married with Veronika and together we have two lovely kids , Karolien and Filip. I'm a big movie-fan. That's why I created a blog on blogger. It's fun writing for it. This is the adress and here you'll find the English version. Day by day you'll see new movies being added to it. A suggestion or a correction is always welcome, since my English isn't that perfect :)
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 reacties :

Een reactie posten