The Machine (2013)

 English HereKorte Inhoud Twee ingenieurs die expert zijn op gebied van Artificiële Intelligentie werken samen aan de creatie van de allereerste zelfbewuste kunstmatige intelligentie. Vincent hoopt stiekem om deze technologie te ontwikkelen om zijn zieke dochter te helpen, ook al wordt dit project gefinancierd door het machtige Ministerie van Defensie (MvD). Zijn nieuwe partner, een begaafde jonge vrouw en gespecialiseerd op het gebied van AI, wordt aangenomen nadat haar doorbraken zijn erkend door het Ministerie van Defensie. Het begint echter fout te lopen op het moment dat het MvD zich ermee begint te moeien en het de onderzoekers aanzet om door te gaan naar het volgende niveau : het opleiden van de AI om te doden en de instructies van het MvD te volgen nu het beschikt over een nieuw en bijna onverwoestbaar lichaam.

Genre
: SF

Land : UK

Cast
:


Caity Lotz : Ava
Toby Stephens : Vincent
Denis Lawson : Thomson

Regisseur :
Caradog W. James

Mijn mening

Don't kill anyone else. Do You understand?”


Deze film kreeg “The Welsh BAFTA award” voor Beste film, kostuum ontwerp en muziek, en de “British Independent Film Award” voor “Film Making Within a Limited Budget”. Dat wetende en na het bekijken van de trailer, waren mijn verwachtingen redelijk hoog wat betreft “The Machine”. En deze verwachtingen werden grotendeels ingelost.

The Machine” is een donkere SF waar de nadruk eerder ligt op de ontwikkeling van een artificieel bewustzijn dan het gebruik van flitsende futuristische actie met oogverblindende lasergevechten. Ondanks dat het een low-budget film is, kwamen de sobere SE’s overtuigend over. Niet overdreven maar toch invloedrijk. Het gaf me hetzelfde gevoel als toen ik “Blade Runner”, “Terminator” of “Star Wars” voor de eerste keer aanschouwde. Het is geen film die een invloed zal hebben op toekomstige SF films, maar kwam in het geheel wel aanvaardbaar over. De trailer daarentegen laat meer verhopen dan het uiteindelijk in werkelijkheid is. De trailer ziet er flitsend en indrukwekkend uit. Een adrenaline opstoot nadat je het gekeken hebt laat zich merkbaar voelen. Inhoudelijk blijft de film deze trailer evenaren, maar die adrenalinestoot bleef uit. Het was al een tijdje geleden dat ik de trailer had gezien. Op een bepaald moment dacht ik zelfs dat ik de originele film aan het kijken was en het een trailer was van een remake.


Vincent (Toby Stephens), een expert op het gebied van Artificiële Intelligentie, werkt voor het Britse ministerie van defensie in een streng bewaakt bunker-complex en voorziet militairen met een hersenbeschadiging van een implantaat zodanig dat deze terug kunnen functioneren. Het werken voor het Ministerie van Defensie druist eigenlijk in tegen zijn principes, maar is een manier om te beschikken over de juiste middelen om zijn eigen dochter, die een aangeboren hersenbeschadiging heeft, eventueel te kunnen helpen. Als een soort Frankenstein zie je hem in de openingsscène het resultaat bewonderen bij een “gerepareerde” ex-militair wat uiteindelijk in een fiasco eindigt. Uiteindelijk wordt de rijzende ster op gebied van programmatie van AI, Ava (Caity Lotz), aangeworven om zijn team te versterken om op die manier een super-computer te ontwerpen met een zichzelf ontwikkelend bewustzijn. De combinatie van een door Ava ontwikkeld autodidactisch softwareprogramma en de bekwaamheid om ledematen met bovenmenselijke krachten te ontwerpen zou wel eens kunnen leiden naar een soort Robocop-achtige creaturen. Voordat je het weet bezwijkt Ava aan dodelijke verwondingen en ziet Vincent een kans om een androïde te maken naar haar evenbeeld en met gebruik van haar hersenscans. Uiteindelijk is het MvD alleen maar geïnteresseerd in het vervaardigen van een controleerbare en manipuleerbare super-soldaat.

 
The Machine” stelt het principe van artificiële intelligentie in vraag. De menselijke ingrepen bij militairen met een hersenbeschadiging die daarna als zielloze verschoppelingen worden afgezonderd in een hermetisch afgesloten gedeelte van het militair complex. Is het mogelijk om een zelfstandig denkend artificiële machine te ontwerpen ? Hoe kan je dit onder controle houden zonder dat deze het mensdom overstijgt en uiteindelijk een bedreiging is voor het voortbestaan van het menselijke ras ?
Het is evident dat de inhoud direct de associatie met “Robocop” en “Terminator” oproept. De soundtrack zorgt voor een sfeer zoals in een SF klassieker als "Blade Runner". Naargeestig en sober. Een minimalistische aankleding van de omgeving en de koude metaalachtige achtergronden. Dit alles zorgt voor een koude en steriele atmosfeer. Met daar doorheen uiterst realistische high-tech toestanden. De effecten die gebruikt werden, waren eigenlijk extreem slim toegepast ondanks dat het een low-budget SF is. Het creatie proces van "The Machine". Het bij momenten oplichtend zenuwstelsel. De priemende lichtgevende ogen van de ex-soldaten die functioneren dankzij het implantaat. Alles is subtiel verwerkt in deze film en geeft de illusie dat je naar een SF met een aanzienlijk budget zit te kijken. Een bewonderenswaardige prestatie. Dat het een UK product is merk je direct aan het on-Amerikaans einde. Geen heroïsche overwinning op het uiteinde met een juichende patriottische menigte. Eerder een donker en neerslachtig doem scenario dat als een vervloeking boven de zich verder informatiserende mensheid hangt.


Caity Lotz is de revelatie van deze film in haar dubbelrol als wetenschapster en de gecreëerde robot. Schitterende expressies en adembenemende interpretaties. De geleidelijke transformatie van een redelijk infantiel handelende androïde naar een koelbloedig en intelligent reagerend artificieel persoon, wordt door haar op een schitterende manier vertolkt. De gretigheid die "The machine" vertoont om het menselijke te begrijpen en het aandringen om ook aanzien te worden als lid van het menselijke ras is vloeiend en accuraat in beeld gebracht. "Apart from their flesh, what makes them any different than me?" vraagt ze op een onschuldige en ontwapende manier op een bepaald moment aan Vincent. Haar uiterlijke verandering van een vlot, met sluik wapperend haar, goedlachs meisje, naar een uitdrukkingsloos met een met gel achterover gekamd kapsel is redelijk geslaagd. Een persoonlijkheidsverandering d.m.v. een miniem detail.


Toby Stephens portretteert de ietwat getormenteerde wetenschapper Vincent. De relatie die tussen hem en de androïde ontstaat is die van een schepper t.o.v. het geschapene. Een opvoedkundige taak die geleidelijk aan overgaat naar een meer diepere vertrouwensrelatie, waarbij je jezelf op een bepaald moment de vraag kan stellen of er niet een romantische relatie uit zou voortvloeien. Stephens rol neigt soms wel naar het pathetische maar persoonlijk vond ik de momenten waarop hij software ontwerpen onderwerpt aan een “Turing test” vermakelijk en toont hij het analytisch vermogen dat hij heeft als ontwerper van AI computers.


Denis Lawson speelt de onverzettelijke superieur Thomson die maar één doel voor ogen heeft nl. het creëren van een onoverwinnelijke vechtmachine. “The most technologically advanced society always wins” zoals hij nuchter en zakelijk opmerkt. Buiten het stuurs en verbeten voor zich uitkijken, valt over dit personage bitter weinig nog te vertellen.
Het enige minder geslaagd gedeelte van deze film zijn de soms amateuristisch aanvoelende actie/vechtscènes. Vooral wanneer Ava in actie komt ziet het er nogal geïmproviseerd en aarzelend uit. De bewegingen zijn niet echt soepel en die afwachtende houding voordat de volgende tegenstander aangepakt wordt, is er soms teveel aan. Eén perfect moment als ze een redelijke kleerkast tegen de muur vloert met een opwaartse spreidstand. Respect !


The Machine” is een echt genietbare film voor de hardcore SF fanaat die niet echt staat te wachten op wat (soms) overdreven cyber-actie, maar wel het gekende onderwerp gebruikt, over het wel of niet verkrijgen van een bewustzijn bij een elektronische creatie. De uiteindelijke uitkomst of dit bewustzijn een bedreiging is voor het menselijke welzijn is ook het sluitstuk van deze film. Sober, to the point en verbluffend realistisch ondanks het kleine budget. En ze mogen onmiddellijk zo'n android zoals Ava voor mijn deur parkeren ... Cyber-njammie ...


Het verdict 7,5/10
Links : IMDB , Moviemeter


The Machine (2013) on IMDb

2 opmerkingen:

  1. zie er op eerste zicht niet slecht uit

    BeantwoordenVerwijderen
  2. zeer mattig ,speel zich aan maar op een plaats en zelf de speciaal "effecten" maak het niet beter. Men blijf op zijn honger zitten . niet meer dan een 5/10 waardig .

    BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.