The Divide (2011)

 English Here
Korte Inhoud
In deze post-apocalyptische thriller ontsnappen acht bewoners van een New Yorks appartementencomplex aan een nucleaire aanval. Ze hebben net op tijd de schuilkelder van hun paranoïde conciërge Mickey bereikt, maar de krappe ruimte verandert al snel in een claustrofobische val. De voorraden slinken en de spanning stijgt als de groep alle hoop op redding verliest. In de strijd om het leiderschap grijpen de mannen naar grof psychologisch en lichamelijk geweld. Als iedere vorm van beschaving verdwenen lijkt weet Eva dat ze in actie moet komen. Ze ziet dat haar verloofde zwakker is dan de andere mannen en ze beseft dat ze op zichzelf is aangewezen om deze hel te overleven…
Genre
: SF/Thriller
Land
: USA/Germany


Cast :
Lauren German : Eva
Michael Biehn : Mickey
Rosanna Arquette : Marilyn
Milo Ventimiglia : Josh

Regisseur :
Xavier Gens

Mijn mening

The Day After in een afgesloten bunker.

Vond het een ijzersterke psychologische thriller. Het was bij momenten eng, maar niet eng als in een top-horrorfilm, maar eng door het feit hoe mensen in een uitzichtloze situatie reageren. Een survival of the fittest. De dominantere individuen nemen het heft in handen, de zwakkere lotgenoten kruipen in een onderdanige positie zodanig dat ze een kans zien om te overleven. Rosanna Arquette vertolkt dit gedragspatroon behoorlijk in deze film. Buiten dat is haar bijdrage gewoon nihil. Vroeger was een vertolking door haar een garantie dat er functioneel lekker naakt getoond zou worden. In deze film is dit meestal strategisch bedekt en er blijft dan uiteraard , buiten een paar hysterische mood-swings, qua acteerprestaties zo goed als niks over.


SF was het nu ook weer niet echt, alhoewel de zogenaamde Noord-Koreanen met uiterst futuristische bio-suits rondliepen. Het enige ongeloofwaardige is de snelheid waarmee het arrogante, sadistische en mensonterend gedrag zich ontwikkeld bij sommige personages. De film geeft wel geen aanduiding van het tijdsbestek dat dit zich ontwikkeld. Zitten ze er nu pas een paar dagen, weken of maanden opgesloten? Het 2de deel is dan wel een claustrofobische spiraal naar zinloos geweld en een toonbeeld van hoe personen kunnen uitgroeien naar een over-dominante  en dictatoriale rol binnen een besloten gemeenschap. De scènes zijn soms bruut en agressief, maar niks wordt expliciet in beeld gebracht, zoals het in stukken hakken van de lijken. De 2 dominante kaalkoppen zetten wel een griezelig echt beeld neer van 2 totaal geflipte personen neer.


Hoe Sam reageerde ging mijn verstand te boven echter. Als ik getuige was van hoe die 2 de hele groep terroriseerden en niet terugdeinzen om iemand te martelen om een combinatie los te krijgen, en een vrouw misbruiken tot ze het loodje erbij neerlegd, zou die hun hersenpan zonder pardon tegen de muur plakken als ik mijn handen kon leggen op een wapen.


Al bij al een voor mij een ijzersterk en beklemmende futuristische kijk op een chaotische overlevingsstrijd.


Het verdict 6/10
Links : IMDB , Moviemeter 

Geen opmerkingen

Mogelijk gemaakt door Blogger.