Cut Bank (2014)


 English HereKorte Inhoud
Sinds hij enkele jaren geleden afgestudeerd is, is Dwayne McLaren op zoek naar een manier om weg te komen uit het kleine stadje Cut Bank waar hij is opgegroeid. Wanneer hij zich op het goede moment op de verkeerde plaats bevindt grijpt hij samen met zijn vriendin Cassandra de kans op een beter leven in de grote stad. Maar geluk bestaat niet in Cut Bank, en zijn geluk wordt al snel gevolgd door een stortvloed aan slecht karma.

Genre
: Thriller

Land : VS

Cast
:

Teresa Palmer : Cassandra
Liam Hemsworth : Dwayne McLaren
John Malkovich : Sheriff Vogel

Regisseur
: Matt ShakmanMijn mening

Hi! Welcome to Cut Bank, Montana, where the Rockies meet the Plains.
My name's Cassandra Steeley, and I'd like to show you my town full of cheer and wonted kindness.

Als je alle recensies er op naleest (wat ik normaal gezien ostentatief weiger te doen om beïnvloeding te mijden) zou “Cut bank” veel gelijkenis vertonen met de roemruchte Film “Fargo” van de Coen broers. Ondanks dat ik zo’n enorme filmliefhebber ben en redelijk wat films voor ogen heb gekregen, moet ik toch toegeven dat ik deze befaamde film nooit heb gezien. Gat in mijn cultuur ? Ik vrees het wel, maar anderzijds heb ik dan wel onbevooroordeeld gekeken naar deze vreemd aanvoelende film. Het feit dat er twee hoofdacteurs dan ook nog eens hebben meegespeeld in de televisieserie die gebaseerd is op het Coen paradepaardje, zal dan ook nog eens meegespeeld hebben bij het vormen van een mening voor sommigen. Als onverzettelijke tegenstander van alles wat ook maar naar feuilleton ruikt, betekent dit ook alweer een pluspunt. Het is geen kunstwerk met een grote K geworden, maar het heeft toch een enorm hoog entertainmentgehalte.


De hele heisa begint op het moment dat Dwayne (LiamThe Hunger GamesHemsworth) samen met zijn vriendin Cassandra (Teresa Palmer) een soort promotiefilmpje maakt over het stadje Cut Bank, een godvergeten oord waar eigenlijk nooit iets spectaculairs te beleven valt, en onverwachts getuige is van de moord op de lokale postbode George Wits (Bruce Dern), die elke dag zijn ronde doet met een ouderwets postauto. Ze confronteren Sheriff Vogel (John Malkovich) met de allereerste moord in Cut Bank. Als blijkt dat er een beloning wordt uitgereikt aan diegenen die bewijsmateriaal kunnen leveren over de moord op een officieel ambtenaar van de post, ziet Dwayne de kans om een nieuw leven te beginnen samen met zijn vriendin ver van Cut Bank. Er is echter een bijkomend probleem. De inspecteur van de posterijen (Oliver Platt) moet eerst een lijk zien voordat de cheque wordt uitgeschreven. En dan is er ook nog de zonderling Derby Milton (Michael Stuhlbarg) die verbeten zijn postpakketje terug wil bemachtigen.


Het feit dat de vraag voor het aanschouwen van een dodelijk slachtoffer voor problemen zorgt, wijst er al op dat niet alles lijkt zoals het zou moeten zijn. En meer kan je ook niet vertellen over dit donker en cynisch verhaal, zonder teveel te verklappen. Maar het is in ieder geval allemaal redelijk absurd en somtijds zelfs humoristisch. Als ik het ergens mee kan vergelijken, dan is het wel “Twin Peaks” (waarmee ik mijn eerdere stelling over feuilletons nu zelf met de grond gelijk maak). Eigenlijk zijn de omstandigheden ook ongeveer identiek. Een kleine gemeenschap ergens in niemandsland waar een moord is gepleegd en met een verzameling vreemde bewoners die het compleet maken. Zo kom je in “Cut Bank” de volgende rare vogels tegen : een sheriff die spontaan begint te braken bij het aanschouwen van een moord of lijk, een sprakeloze “native” die communiceert via krabbels op een blocnote, een kwieke grijsaard als postbode die tijdens zijn ronde naar cheerleaders ligt te gluren door zijn verrekijker en een geflipte taxidermist voorzien van een ouderwets ogend brilmontuur met glazen als de bodem van een steriliseerbokaal die bij het niet ontvangen van zijn postpakketje wel echt driest te werk gaat. Zelfs de lunch waar sheriff Vogel en inspecteur Barrett van genieten, deden me denken aan Twin Peaks. Alleen dat het hier niet over koffie en taart ging.


Het zijn de zonderlinge personages en de subtiele gebruikte donkere humor waar ik van genoot. Spijtig genoeg waren de twee hoofdpersonages niet van hetzelfde kaliber als de nevenpersonages. Hemsworth bleek niet zo vastberaden te zijn als verwacht en liep de hele film rond als een geslagen hond. Zijn vriendin Cassandra was wel charmant en knap, maar daar bleef het dan ook bij. Gelukkig was er de cast met ronkende namen zoals Malkovich, Billy Bob Thornton, Dern, Stuhlbarg en Platt die allen reeds hun sporen verdiend hebben. Ze spelen elk hun kleurrijk personage met verve, alhoewel het soms echt moeilijk te begrijpen is wat ze telkens uitkramen wanneer ze hun plaatselijk woordkeuze bovenhalen tijdens conversaties. Malkovich schittert als de ontredderde sheriff die ondanks dat dit de eerste moord is in zijn district, toch het onontwarbaar kluwen van opeenvolgende gebeurtenissen weet te ontrafelen. Dern als de bejaarde postbode is hilarisch en weet enkele dialogen op te voeren die aantonen dat dementie nog niet is ingetreden. Maar vooral Stuhlbarg maakt indruk als de licht gestoorde,mentaal achtergestelde en stotterende Derby. Telkens hij ergens verschijnt stellen onthutste inwoners telkens weer dezelfde vraag (één van de subtiel gebrachte humoristische voorvallen trouwens).


Cut Bank” is zeker niet een meesterwerk en qua originaliteit is het ook geen hoogvlieger. Er zijn al veel speelfilms over een moordmysteries in een schijnbaar van de wereld afgezonderde gemeenschap uitgebracht en “Cut Bank” voegt ook niets nieuws toe. Ik vrees echter dat Robert Patino niet echt kon uitmaken welke richting het hele verhaal nu uiteindelijk zou uitgaan. Het uiteindelijk resultaat is een humoristisch misdaadraadsel dat resulteert in een gewelddadig slasher-verhaal. Echt spannend wordt het nergens, maar ik heb me toch kostelijk geamuseerd.


My rating 6/10 
Links : IMDB
, Moviemeter   

Cut Bank (2014) on IMDb

Geen opmerkingen

Mogelijk gemaakt door Blogger.