Geostorm (2017)

 English HereKorte Inhoud 

Wanneer de klimaatverandering het voortbestaan van de aarde bedreigt, verenigen regeringen wereldwijd zich in de creatie van de Dutch Boy Program. Dit programma beslaat een mondiaal netwerk van satellieten, gewapend met technologieën om natuurrampen af te wenden. Na twee jaar succesvolle bescherming gaat er iets mis waardoor twee vervreemde broers belast worden met het herstel van de storing vooraleer een wereldwijde Geostorm de planeet overspoelt.

Genre : SF/Actie
Land : USA


Cast : 
Gerard Butler : Jake Lawson
Jim Sturgess : Max Lawson
Ed Harris : Leonard Dekkom


Regisseur :
Adam Wingard

Mijn mening 
 
“Look, I know you're not gonna like it but as I see it, there's only one person to go after for this.
Your brother, Jake.”


Geostorm” snijdt een onderwerp aan dat laaiend actueel is op dit moment. De invloed die wij als mens hebben op het klimaat en welk gevolgen dit heeft op ons leefmilieu. Is het echt zo dat we in de toekomst kunnen pootje baden in de schaduw van de Dom van Keulen? En dat de ijsberen hun wintervacht langzaamaan omruilen voor een dunnere versie, zodanig dat ze er na enkele decennia uitzien als flink uit de kluiten gewassen naaktkatten? Of worden we gedurig aan geplaagd door slachtoffer eisende natuurrampen? Dezelfde problemen kregen ze in “Geostorm” voorgeschoteld. Gelukkig hadden ze meer vooruitziende geesten en sloeg men wereldwijd de handen in elkaar. Een immens netwerk van satellieten omspant de aarde waardoor men telkens op een gerichte en gecoördineerde manier (vanuit het ISS) kan ingrijpen bij uit de hand lopende weersomstandigheden. Totdat er enkele zaken beginnen verkeerd te lopen.


Geostorm” is zo’n typische rampenfilm. Er zijn enkele voordelen aan het bekijken van dit soort films. Je kan gerust je verstand thuis in de lade laten liggen, want echt noodzakelijk is dit niet. Moet je hoogdringend gaan plassen tijdens de film, dan moet je ook niet de rest van de film met dichtgeknepen billen uitkijken. Het is als een dagelijkse soap op televisie. Mis je er eventjes iets van, dan kan je nog altijd volgen naderhand. Maar geef nu eerlijk toe. Als je een film als “The day after tomorrow” of “Twister” gaat kijken, dan verwacht je toch geen diepgaande en ingenieus geschreven dialogen. Je wilt dan toch indrukwekkende beelden met magistrale, digitale effecten op het scherm zien. Niet? Hoe ingrijpender en verwoestender de rampen zijn, hoe meer de film geslaagd lijkt. De in beeld gebrachte rampen op onze planeet zien er niet zo echt fraai en verbijsterend uit. Maar de beelden uit de ruimte, zien er wel ongelofelijk realistische en enorm intens uit. Vond je de beelden over het ruimtestation ISS dat in miljoenen stukjes verpulverd werd uit “Gravity” indrukwekkend? Wel dan zijn er enkele sequenties in “Geostorm” die nog meer indruk maken.


De acteurs die ze hebben opgetrommeld zijn ook niet de minste. Gerard Butler is niet de allerbeste keuze om de rol van hoogintellectueel vorser Jake Lawson te spelen. Een hoog intelligentiequotiënt zal men niet gauw relateren aan deze acteur (al wil ik niet beweren dat hij oliedom is). Fysieke inspanningen en krachtpatserige situaties passen eerder bij hem. En die zijn veelvoudig aanwezig in deze film. Jim Sturgess werd gecast om zijn broer Max te spelen. Dat deze relatie niet echt vriendschappelijk is, is een understatement. Zoals te verwachten, verbeterd dit naarmate we het einde van de film naderen. Wil je Sturgess als acteur zien schitteren, dan kan je beter “Upside Down” eens proberen. Abbie Cornish kwam me bekend voor en dat omdat ik haar nog maar pas zag schitteren naast Woody Harrelson in “Three Billboards outside Ebbing, Missouri”. Vervolgens is er nog Andy Garcia als de president van de V.S. en Ed Harris als staatssecretaris. Niet dat het echt uitmaakt hoe legendarisch sommige acteurs wel zijn, want op verhaal gebied is het pas echt een ramp.


Geostorm” is geen schitterende film. Je verveelt je niet gedurende de film, maar ergeren doe je je toch regelmatig. Als het niet de clichématige inhoud is of de belabberde, inspiratieloze dialogen, dan zijn het soms de gebruikte speciale effecten. Voor deze tijd ziet het er somtijds wel echt verouderd uit. Een overstroomd gebied waaruit het water terugtrekt alsof het in een badkuip werd gefilmd en men plots de stop uittrok. En het superieure gedrag van de V.S. die weer de wereld redden is ook soms heel irritant. Zeker als je beseft dat ze op dit moment de grootste ontkenners zijn (en elk maatregel tegenwerking krijgt van het API) als het over de opwarming van de aarde gaat en bepaalde overeenkomsten en richtlijnen gewoonweg geboycot worden. Echt politiek correct is het dus ook niet. Maar zoiets moet je ook niet verwachten van een simplistische en alleen voor entertainment gemaakte spektakelfilm.


Het Verdict 5/10
Links : IMDB, Moviemeter

Geostorm (2017) on IMDb

Geen opmerkingen

Mogelijk gemaakt door Blogger.