The Divide (2011)

English Here ...

Genre
: SF/Thriller
Land
: USA/Germany

Cast :
Lauren German : Eva
Michael Biehn : Mickey
Rosanna Arquette : Marilyn
Milo Ventimiglia : Josh

Regisseur :
Xavier Gens

Korte Inhoud
Na een nucleaire aanval, vluchten zeven bewoners van een flatgebouw de schuilkelder in waar de paranoïde conciërge Mickey leeft. Hij rantsoeneert het water en de voorraden onder de groepen gevormd door Eva en haar vriend Sam, de homo's Bobby en Josh en zijn broer Adrien, Marilyn en haar dochter Wendi, en Delvin. Vijf gewapende individuen voorzien van beschermende kleding , dringen hun schuilplaats binnen en ontvoeren Wendi. De overlevenden slagen er in twee van de mannen te doden. Josh een onbeschadigd uniform aan en begeeft zich naar buiten waar hij een vreemd onderzoekscentrum ontdekt. Daar vind hij Wendi die vervat zit in een apparaat, samen met andere kinderen. Hij wordt ontdekt en keert terug naar de schuilkelder. Al snel merkt de groep dat hun toegangsdeur is dichtgelast van buitenaf en ze opgesloten zitten in de bunker. De voorraden slinken en de spanning stijgt als de groep alle hoop op redding verliest. In de strijd om het leiderschap grijpen de mannen naar grof psychologisch en lichamelijk geweld. Als iedere vorm van beschaving verdwenen lijkt weet Eva dat ze in actie moet komen.
Mijn mening
The Day After in een afgesloten bunker.

Vond het een ijzersterke psychologische thriller. Het was bij momenten eng, maar niet eng als in een top-horrorfilm, maar eng door het feit hoe mensen in een uitzichtloze situatie reageren. Een survival of the fittest. De dominantere individuen nemen het heft in handen, de zwakkere lotgenoten kruipen in een onderdanige positie zodanig dat ze een kans zien om te overleven. Arquette vertolkt dit gedragspatroon behoorlijk in deze film. Buiten dat is haar bijdrage gewoon nihil. Vroeger was een vertolking door haar een garantie dat er functioneel lekker naakt getoond zou worden. In deze film is dit meestal strategisch bedekt en er blijft dan uiteraard , buiten een paar hysterische mood-swings, qua acteerprestaties zo goed als niks over.
SF was het nu ook weer niet echt, alhoewel de zogezegde Noord-Koreanen met uiterse futuristische bio-suits rondliepen. Het enige ongeloofwaardige is de snelheid waarmee het arrogante,sadistische en mensonterend gedrag zich ontwikkeld bij sommige personages. De film geeft wel geen aanduiding van het tijdsbestek dat dit zich ontwikkeld. Zitten ze er nu pas een paar dagen of al weken of maanden opgesloten ? Het 2de deel is dan wel een claustrofobische spiraal naar zinloos geweld en een toonbeeld van hoe personen kunnen uitgroeien naar een over-dominante  en dictatoriale rol binnen een besloten gemeenschap. De scènes zijn soms bruut en agressief, maar niks wordt expliciet in beeld gebracht, zoals het in stukken hakken van de lijken bv. De 2 dominante kaalkoppen zetten wel een griezelig echt beeld neer van 2 totaal geflipte personen neer.
Hoe Sam reageerde ging mijn verstand te boven echter. Als ik getuige was van hoe die 2 de hele groep terroriseerden en niet terugdeinzen om iemand te martelen om een combinatie los te krijgen, en een vrouw misbruiken tot ze het loodje erbij neerlegd, zou die hun hersenpan zonder pardon tegen de muur plakken als ik mijn handen kon leggen op een wapen.
Al bij al een voor mij een ijzersterk en beklemmende futuristische kijk op een chaotische overlevingsstrijd.

Het verdict 6/10

Links : IMDB , Moviemeter 
Share on Google Plus

About Peter Pluymers

I'm Peter, 49 years and living in Belgium. I'm married with Veronika and together we have two lovely kids , Karolien (5y) and Filip (3y) I'm a big movie-fan. That's why I created a blog on blogger. It's fun writing for it. This is the adress and here you'll find the English version. Day by day you'll see new movies being added to it. A suggestion or a correction is always welcome, since my English isn't that perfect :)
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 reacties :

Een reactie posten