Escape Plan (2013)

 English HereKorte Inhoud  
Ray Breslin is 's werelds meest vooraanstaande persoon als het gaat om veiligheid. Hij heeft elke gevangenis nauwkeurig geanalyseerd en is tevens getraind op een enorme hoeveelheid overlevingstechnieken, zodat hij kan werken aan de best beveiligde gevangenissen ooit, waaruit ontsnappen onmogelijk is. Maar dan belandt hij in de gevangenis die hij ooit zelf ontwierp. Ray doet er alles aan om te ontsnappen, en gaat op zoek naar de persoon die er voor zorgde dat hij zelf achter de tralies verdween.

Genre : Actie
Land : USA

Cast
:

Arnold Schwarzenegger : Ray Breslin
Sylvester Stallone : Emil Rottmayer
Jim Caviezel : Hobbes

Regisseur :
Mikael Hafström

Mijn mening

"Heh heh. You hit like a vegetarian!"

Dit was nu eens een film om achteruit te gaan liggen en de hele zit te genieten van twee oude veteranen uit het actiefilm Walhalla. Wie dacht dat deze twee heren volledig uitgeblust zouden zijn en alleen teren op hun welverdiende faam uit het verleden, slaat hier wel degelijk de bal mis. Vergeet "The Expendables","The Last Stand" en "Bullet to the head" maar en ga er niet vanuit dat deze film uit hetzelfde vaatje tapt. De twee heren Sylvester Stallone en Arnold Schwarzenegger bewijzen nogmaals dat ze nog steeds capabel zijn om een onderhoudende,actierijke en met een vleugje humor geserveerde film te presenteren. Er is verdorie zelfs een glimp te zien van een verhaal. Hoe is het in godsnaam mogelijk. Weliswaar is het aan beide te zien dat er aardig wat jaartjes voorbij zijn gegaan nadat ze vervaarlijk met hun biceps hebben liggen rollen in "Conan" en "Rambo". Maar ze zien er nog stevig genoeg uit en kunnen nog altijd rake betonharde klappen uitdelen.


Toegegeven het onderwerp "ontsnap eens uit een gevangenis" is niet bijster origineel. Het feit dat Ray Breslin (Sly) een expert is op gebied hiervan en zich vrijwillig in zo'n instellingen laat opsluiten om de zwakke punten er uit te halen en telkens weet te ontsnappen, vond ik dan wel weer een briljant gegeven. De ultieme test die hij moet nemen op een voor zijn team onbekende plek, wordt een harde noot om te kraken. In dze laatste gevangenis , zit ook Emil Rottmayer (Arnie), die hem uiteindelijk bijstaat om ervoor te zorgen dat Ray kan ontsnappen en de val waar deze blijkbaar is ingelopen, op te lossen.


Stalone speelt een degelijke overtuigende rol als expert en is zeker zijn immens atletisch lichaam blijven trainen door de jaren heen, want hij ziet er nog adembenemend gespierd uit. Schwarzenegger heeft ook nog dubbel gelaagde spieren. Alleen zijn gelaatstrekken beginnen zijn opkomende pensioenleeftijd te verraden. Tot mijn verbazing doet hij hier een niet onverdienstelijke poging tot acteren. Het is niet alleen maar een gemompeld Engels met een zwaar Oostenrijks accentje er overheen. Nee het zijn soms volledige dialogen, met soms wel aangenaam verrassende komische wendingen. Het moment waarin hij in zijn eigen moedertaal zich begint te beklagen in de isoleercel is eigenlijk hilarisch maar tegelijkertijd ook bewonderenswaardig overtuigend. Het moment op de trap met de arabier waarbij ze een snapshot maken is echt om je tranen te lachen. Ik heb het misschien wel 5 keer herbekeken. Het actiegedeelte is vergelijkbaar met de betere films waarin beide heren hebben geacteerd en niet het domme spierbundel geweld dat gebruikt werd zoals in "Commando" of de laatste Rambo-film waarbij het blijkbaar de bedoeling was om de score van aantal gevelde tegenstanders zo hoog mogelijk te krijgen en de dodelijke slachtoffers met de containers werden afgevoerd. Dat het einde misschien wel Holywoodiaans werd en een beetje overdreven over-the-top lijkt, neem ik erbij en stoorde me eigenlijk op dat moment niet zo erg.


De bijrollen werden niet onaardig vertolkt. Jim Caviezel speelde op een overtuigende manier de ijskoude gevangenisdirecteur Hobbes. Zelfs 50 Cent irriteerde me voor een keer niet en deed het niet zo slecht.

Wil je dus nog eens genieten van een degelijke en toch aardig in elkaar gestoken actiefilm, dan kom je met deze "Escape Plan" toch aardig aan je trekken. Gegarandeerde rake actiescènes met humoristische one-liners. Sly en Arnie bewijzen hiermee dat ze wel degelijk de crème de la crème zijn in dit genre. Hopelijk komt er nog meer van dit genietbaar materiaal uit in de toekomst !


Het verdict 7 /10
Links : IMDB , Moviemeter


Escape Plan (2013) on IMDb
Share on Google Plus

About Peter Pluymers

I'm Peter, born in 1966 and living in Belgium. I'm married with Veronika and together we have two lovely kids , Karolien and Filip. I'm a big movie-fan. That's why I created a blog on blogger. It's fun writing for it. This is the adress and here you'll find the English version. Day by day you'll see new movies being added to it. A suggestion or a correction is always welcome, since my English isn't that perfect :)
    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 reacties :

  1. ik vond de film goed , er zat veel actie in

    BeantwoordenVerwijderen