The Highwaymen (2019)

 English HereKorte Inhoud 
'Highwaymen' volgt twee voormalige agenten van de Texas Ranger Division, Frank Hamer en Maney Gault genaamd. Een aantal banken is het beu dat bankrovers Bonnie en Clyde nog steeds vrij rondlopen. Ze huren vervolgens de twee heren in om het voortvluchtige duo op te sporen en in te rekenen.

Genre : Misdaad/Drama
Land : VS

Cast 
Kevin Costner : Frank Hamer
Woody Harrelson : Maney Gault
Kathy Bates : Ma Ferguson

 

Regisseur 
John Lee Hancock

Mijn mening

Bonnie and Clyde have been on the road for two years.
Cold-blooded killers who are more adored than movie stars.
This has to stop.

Wie kent er nu Bonnie en Clyde niet? Dit vooroorlogs koppel wist in de jaren ’30 niets beter te verzinnen dan het pad van de criminaliteit in te slaan en een spoor van dood en vernieling na te laten in de VS. Dit jonge paar hield de politie voor twee jaar in de ban. Totdat ze een halt werden toegeroepen met behulp van een hinderlaag waarbij hun vluchtauto doorzeefd werd met duizenden kogels (zoals men wel eens beweerde). Hun slachtoffers waren voornamelijk banken en tankstations. En onder de vermoorde slachtoffers bevonden zich ook een paar politieagenten. Dit speelde zich allemaal af tijdens de roerige jaren ’30 toen de economische crisis hard toesloeg en velen een armoedig bestaan leidden. Misschien daarom dat de beide criminelen zo’n heldenstatus verwierven. Hun vrijbuiters bestaan dat geromantiseerd werd, leek wel op een avontuur en sprak tot ieders verbeelding. En het feit dat ze de gevestigde orde toentertijd financieel wilden raken, zorgde ervoor dat ze als rasechte popidolen werden vereerd. Hun verhaal nam mythische proporties aan. Maar wie kent er nu de gezagsdragers die een einde maakten aan dit duo hun crimineel leven? En dat is waar deze film zich op richt. De arm der wet uit die tijd die als ouderwetse premiejagers achter deze bende aangingen.


Als dit de zoveelste Bonnie & Clyde film zou zijn (er zijn er al een hele resem gemaakt met als bekendste die met Warren Beatty en Faye Dunaway) dan had ik deze toch lekker laten varen. Maar het feit dat men het relaas vanuit een andere hoek bekijkt en ook dat Kevin Costner en (vooral) Woody Harrelson hier de twee Texas Rangers spelen, maakte het evident dat ik deze film zou kijken. Man, wat is het toch altijd een plezier om een acteur als Harrelson aan het werk te zien. Ook al is het ditmaal een doodserieuze rol, toch weet hij telkens bij mij een glimlach tevoorschijn te toveren. Echt knetteren doet het echter niet in deze film. Maar dat ligt niet aan de vertolkers van de twee hoofdrollen. Het gebrek aan actie in deze film (op een uitermate goed in beeld gebrachte achtervolging in het stof en de uiteindelijk hinderlaag na natuurlijk) zal voor velen een afknapper zijn.


Ook het feit dat het beruchte duo Bonnie en Clyde nauwelijks in beeld komt en er niet dieper wordt ingegaan op de motieven van het duo om zo’n moorddadig koppel te worden, zal misschien voor velen een teleurstelling zijn. Volgens mij is dit een bewuste keuze van regisseur John Lee Hancock. Hij wilde zich volledig concentreren op de twee rechercheurs die verbeten achter B&C aanzitten. Hierdoor lijkt het wel alsof er grote stukken van de film helemaal niks schijnt te gebeuren. Grotendeels zijn het dialogen tussen de twee gepensioneerde Rangers. Het zijn precies twee uitgerangeerde lastposten die het in het verleden nogal bont maakten als Texas Rangers. Je hebt van aanvang af al de indruk dat dit losgeslagen cowboys waren die het motto “Eerst schieten en dan vragen” hoog in hun vaandel droegen. Niet dat men daar iets van te zien krijgt. Je kan het alleen concluderen van hetgeen er wordt gezegd door de inderhaast bijeengeroepen commissie van hoogwaardigheidsbekleders die het gewelddadige leven van B&C redelijk beu zijn. En ook de opgerakelde anekdotes die de twee oudgedienden sporadisch vertellen zijn hiervoor een aanwijzing.


Dus echt actierijk en hoogst entertainend is het allemaal niet. Komt er nog bij dat men al van tevoren weet hoe het gaat aflopen. Je zal dus niet je vingernagels tot op het vel afknabbelen van de spanning. Ben je echter een fervent aanhanger van de jaren 30 en de hele sfeer die dat tijdperk uitademde, dan zal je hier met plezier naar kijken. De film weet dit era perfect in beeld te brengen. De oldtimers uit die tijd en de toen gangbare klederdracht. Maar vooral de tijdsgeest uit die tijd is constant aanwezig. In die jaren stond de vooruitgang nog in de startblokken. Het was een tijd waar het maatschappelijk nog vanzelfsprekend, doorsnee en gemakkelijk was. Maar ook het minder aangename uit die periode (vanwege de recessie) wordt op een schitterende manier getoond. De armoedige, verpauperde buurten en her en der verspreide tentenkampen zijn tekenend voor die tijd.


Rest nog het acteerwerk van onze twee Texas Rangers. Vanzelfsprekend dat de vertolkingen van hoogstaand niveau zijn. Wat anders had je verwacht van zulke steracteurs? Als er iets is waar ik het meest van genoot tijdens het bekijken van deze film, dan is het wel de interactie tussen beiden. De ene al nukkiger en verbitterder dan de andere. En Woody kampt weeral met een hardnekkige alcoholverslaving (net zoals in “The Glass Castle”). Deze twee doorgewinterde rechercheurs zorgen voor de nodige animo en entertainment. Maar spijtig genoeg is dit niet genoeg om het saaie en trage “The Highwaymen” naar een hoger niveau te tillen. Het dagelijkse leven van Bonnie & Clyde was misschien zenuwslopend en spannend. En ik kan me wel voorstellen dat ze een opgezweept bestaan leidde terwijl ze van hot naar her vluchten. Zo energiek als hun leven was, zo saai en afwachtend was het voor hun achtervolgers. En die trend heeft zich dan ook voortgezet in deze film. Ben je van nature ongeduldig of zit je in een periode die veel energie vergt waardoor je voortdurend vecht tegen de vermoeidheid, dan is deze film zeker geen aanrader.





Het Verdict 6/10
Links : IMDB, Moviemeter

The Highwaymen (2019) on IMDb

Geen opmerkingen

Mogelijk gemaakt door Blogger.