13 Sins (2014)

 English Here
Korte Inhoud
Elliot Brindle is een zachtmoedige verkoper die diep in de schulden zit. Dit drijft hem tot wanhoop aangezien hij binnenkort in het huwelijksbootje stapt met zijn grote liefde. Op een dag krijgt hij een telefoontje dat hem vertelt dat hij meespeelt in een spel met verborgen camera's en dat hij 13 taken moet uitvoeren om de totale som van 6.2 miljoen dollar te verdienen. Elliot voert zijn eerste opdracht met tegenzin uit: de vlieg doodmeppen die hem momenteel lastig valt en hem dan opeten. Wanneer duizenden dollars op zijn bankrekening verschijnen, blijft Elliot sceptisch maar troost zichzelf met de wetenschap dat hij altijd kan stoppen met het spel, ook al verliest hij dan al het geld. Het spel escaleert echter en de opdrachten worden steeds extremer.

Genre
: Horror/Thriller
Land : VS
 
Cast
:

Ron Perlman : Chilcoat
Mark Webber : Elliot
Devon Graye : Michael

Regisseur
:

Daniel Stamm

Mijn mening

Congratulations.
You have been selected for the opportunity to take part in a one-of-a-kind game show!


Wat zou jij doen ? Je zit in je wagen wezenloos voor je uit te kijken terwijl je bij een rood licht wacht. Het begint langzaam tot je door te dringen dat je wereld langzaam in elkaar stort met jezelf in het episch centrum. Je droom om op te klimmen naar een toonaangevende positie binnen het bedrijf waar je werkt, werd in de kiem gesmoord door een plots ontslag, omdat je niet meedogenloos en gevoelloos genoeg bent. Je vrouw is hoogzwanger en je staat op het punt te trouwen. Je moet dan ook nog zorg dragen voor je mentaal gehandicapt broertje die je een bom duiten kost. Je hebt nog openstaande schulden van je studies. En als kers op de taart trekt je bejaarde racistische vader ook nog bij je in. Je komt dan tot het besef dat je leven een hel gaat worden, daar je toekomstige vrouw ook nog eens een Afro-Amerikaanse is.


En dan krijg je plots een telefoontje waarbij je te horen krijgt dat je geselecteerd bent om mee te doen aan een simpel spelletje waarbij je 13 taken moet uitvoeren, om dan op het uiteinde zo maar eventjes 6.2 miljoen $ op te strijken ! De eerste taak voor 1000$ is het doodmeppen van een vlieg die rondvliegt in zijn auto. Ik zou er geen seconde over nadenken en die rotvlieg een opdonder geven van jewelste. En dat deed Elliot (Mark Webber) dan ook, waarop hij eensklaps zijn bankrekening gespekt ziet met de beloofde som geld.

13 Sins” is een gruwelijke thriller want het is natuurlijk evident dat de volgende opdrachten niet zo vanzelfsprekend zijn, maar eerder geschift en dat ze Elliot telkens voor een dilemma zet. Want als hij de opdracht niet uitvoert, iemand uitleg geeft over de hele zaak of opzettelijk het spel probeert te saboteren, is hij automatisch gediskwalificeerd en verliest hij al het tot dan toe moeizaam bijeengespaard geld.


Deze film is gebaseerd op de gelijknamige Thaise film gemaakt in 2006 door Chookiat Sakweerakul. Toegegeven ik heb de originele film niet gezien, en waarschijnlijk zal er weer een schare aanhangers luidkeels schreeuwen dat dit een verkrachting is van de originele superbe film. Geen flauw idee of dit zo is, maar dit vond ik wel een degelijke film vol met suspense en met een hoog entertainment gehalte. Telkens word je geconfronteerd met het fenomeen van de menselijke zwakte. Je beseft dat wat je doet niet maatschappelijk aanvaardbaar is en toch overwin je je afkeer en walging over je daden, omdat je einddoel zo veelbelovend is. Mark Webber (“Goodbye World”) slaagt er in om dit dubbel gevoel perfect weer te geven. Je ziet als het ware zijn alter ego evolueren van opgewonden en uitbundig naar gedegouteerd en uitgesproken verontwaardigd. Voor mij een schitterende vertolking. Hij heeft ook een bepaalde uitstraling waardoor je je direct betrokken voelt bij zijn trieste situatie en hij direct sympathie opwekt. Ook Devon Graye is overtuigend als Michael, het geestelijk gehandicapt broertje. Bij momenten schrikwekkend echt. Een spraakwaterval die op tijd zijn pil moet innemen en zijn vaste rituelen heeft zoals het aan een bepaalde snelheid rijden op een hoofdweg. Tot grote ergernis van andere weggebruikers.


Rutina Wesley is voor het overgrote deel gewoon een onbeduidend nevenpersonage. Tot op het einde. Een bepalend moment waarop het hele proces wel eens zou kunnen herstarten. Naderhand bekeken is dit eigenlijk het sleutelmoment in de hele film. Ron Perlman, de kameleon uit de filmwereld en beter gekend als “Hellboy”, past perfect in de rol van de dubieuze detective Chilcoat. Alleen al zijn uit de kluiten gewassen kin maakt al een overweldigende indruk.


Het moment dat Chilcoat zich in de zaak begint te interesseren, volgen de wendingen zich razendsnel op, om uiteindelijk te eindigen in een totaal waanzinnig slot. Het razendsnelle tempo waarop de film zich afspeelt en de opeenvolging van lugubere taferelen, zorgen ervoor dat je niet lang kan nadenken over de zin en onzin van het hele gebeuren. “13 Sins” is niet echt een horror maar eerder een strakgespannen “to the point” thriller waarbij onderwerpen zoals materialisme en op een verheven manier oordelen over het lot van anderen, centraal staan. Een geslaagd concept waarbij de af en toe gore gedeeltes wel gesmaakt werden. 


Het verdict 7/10

Links : IMDB , Moviemeter


13 Sins (2014) on IMDb

Geen opmerkingen

Mogelijk gemaakt door Blogger.