Her (2013)

 English HereKorte Inhoud
Theodore is een eenzame schrijver. Hij schaft zich een nieuw ontwikkeld besturingssysteem aan dat bestemd is om in alle behoeften van diens gebruiker te voorzien. Tot grote verbazing van Theodore ontspint zich een romantische relatie tussen hem en het besturingssysteem.

Genre
: SF/Romantiek/Drama

Land : VS
 
Cast
:

Joaquin Phoenix : Theodore
Scarlett Johansson : Samantha
Amy Adams
: Amy

Regisseur :
Spike Jonze

Mijn mening  

"The past is just a story we tell ourselves.”

Je eenzaam voelen. Verlaten zijn. Het moment waarop je iemand leert kennen. De chemie die ontstaat. De momenten die je samen beleeft. De lach en de traan. Het samen dingen ontdekken. De aanzet van de andere om jezelf te ontdekken. Een reis. Een avondje uit. De passie. Het vertrouwen dat groeit. De fijne momenten en minder prettige momenten. Het moment dat je je realiseert dat je niet zonder die andere kunt. Het moment dat je de indruk krijgt dat de andere je ontgroeit. Het knagend gevoel van jaloezie. Het besef dat ze je bedriegt. Het verzoeningsmoment. De uiteindelijke scheiding ... Hoe ouder je wordt, hoe meer van deze facetten uit een menselijke relatie je bekend voorkomen. Sommigen zullen zich hier niet in kunnen vinden. Voor jongeren is het meestal nog onbekend terrein. Voor hun is dit waarschijnlijk een saaie en lachwekkende film. Voor mij zaten al die menselijke emoties in "Her". Een schitterende meeslepende film waarbij getoond werd wat menselijke gevoelens zijn en wat de gevolgen zijn. Magistraal,meesterlijk,magisch en subtiel in beeld gebracht.


De gevoelige alleenstaande Theodore Twombly (Joaquin Phoenix) werkt voor een bedrijf dat in opdracht van hun klanten handgeschreven brieven verstuurd naar familieleden,vrienden of partners over allerhande zaken. Blijkbaar een item dat in deze toekomstige maatschappij met de noorderzon verdwenen is, daar alle communicatie elektronisch verloopt. Zelf zit hij in een redelijk emotionele fase waarbij hij het verlaten van zijn vrouw nog moet verwerken. In een impuls schaft hij zich een nieuw artificieel intelligent besturingssysteem aan van Element Software. Een intuïtieve entiteit die naar je luistert,je begrijpt en je na een tijd kent. Deze entiteit openbaart zich als Samantha. Een begrijpende,zachtaardige en charmant klinkende computerstem (Scarlett Johansson) die zich nestelt in het dagdagelijkse leven van Theodore. Een computerprogramma dat een bewustzijn creëert en de grens tussen artificiële intelligentie en menselijke bewustwording na een bepaalde tijd overschrijdt. Het beeld dat Theodore heeft over Samantha verandert geleidelijk aan van een gimmick of gadget, naar een zielsverwante en iemand waarmee hij zijn leven zou kunnen mee delen. Verliefd dus.


Is “Her” nu een romcom , SF of een komedie ? Eigenlijk is het een mix van ze alle drie, met een flinke portie ingrediënten van elk genre. Natuurlijk zitten er in deze film elementen die gekend zijn uit een romcom. Een onmogelijke liefde met de nodige consequenties. Er zitten overduidelijk SF elementen in zoals de globale connectie met de voorhanden zijnde informatietechnologie, de gebruikte randapparatuur en het 3D kamerbrede game waarmee Theodore zijn avonden vult. Zelfs Samantha zou je kunnen vergelijken met de bekende “Siri” toepassing. Een egoïstische en eigenlijk eenzame maatschappij waarbij elk individu in zijn eigen virtueel wereldje leeft. Een toekomstige wereld die onze maatschappij eigenlijk griezelig benadert. Tegenwoordig kan niemand meer zonder zijn smartphone, persoonlijke computer met mailmogelijkheden en de sociale media. Het geïnformatiseerde wereldje waarin we leven kan niet meer zonder de kunstmatige intelligentie. En af en toe is het ook redelijk lachwekkend op een hilarische manier (de cybersex die Theodore heeft met Sexy Kitten waarbij een dode kat een sleutelrol speelt) en soms op een spottende bijtend sarcastische manier (de picknick waarbij iedereen converseert met Samantha alsof ze er in levende lijve bij is).


Joaquin Phoenix speelt op een voortreffelijke manier de emotioneel verwarde Theodore. Geen gemakkelijke taak daar zijn rol in hoofdzaak bestaat in het uiten van emoties gebruik makende van gezichtsuitdrukkingen. Maar toch vond ik het magistraal en soms ontroerend te zien hoe hij heen en weer slingert tussen verschillende emoties. Idem voor Scarlett Johansson. Ondanks het feit dat we alleen haar stem horen, slaagt ze erin om telkens de juiste emotie in te brengen. Het enige visuele is de reactie van Theodore hierop. En wat een prachtstem heeft ze. Doorspekt met de juiste toonaard en timbre die past bij het gevoel op dat moment. Van vrolijk en grappig, naar ontroerd, gekwetst en jaloers. Dit alles met een warme,zwoele en soms hese stem. Je zou op slag verliefd worden. Had mijn GPS zo’n stem, ik zou nogal wat kilometers afleggen met mijn auto.


Conclusie : Een schitterende film. Een meeslepende film. Een film die me raakte. Een film over de relatie tussen een man en een stukje software. Maar tevens een waarschuwing voor de evolutie naar een eenzame maatschappij waarbij het echte diepmenselijke contact dreigt te verwateren. Een must-see film in ieder geval !


Deze mooie omschrijving vond ik op de website “Rutger in de filmclub”. Ik kon het niet nalaten om dit te citeren :
“Her” is totaal ongeloofwaardig als je je niet aan de film kunt overgeven. Doe je dat wel, kun je zomaar verdwaald raken in dit dromerige universum van Jonze, dat subtiele sci-fi combineert met een ouderwetse (hipster) aankleding. Geloof je Samantha, dan zul je het OS vanzelf als vrouw gaan zien. Scarlett Johansson’s stem blijkt genoeg om een mannenhart te doen smelten. Probeer eens niet verliefd te worden. Je verliest.


Het verdict 9/10
Links : IMDB , Moviemeter


  Her (2013) on IMDb

1 opmerking:

Mogelijk gemaakt door Blogger.