Zulu (2013)


 English HereKorte Inhoud
Kaapstad, 2010. Een verminkt lijk wordt ontdekt in de botanische tuinen. Ali Neuman, chef van de politie, onderzoekt de mysterieuze omstandigheden waaronder de dochter van de vroegere rugbykampioen Stewart Weitz vermoord is en doet een ontstellende ontdekking. Een drug waarvan de samenstelling onbekend is lijkt de oorzaak van de moord te zijn…

Genre
: Misdaad/Thriller

Land : Frankrijk/Zuid Afrika
 
Cast
:

Orlando Bloom : Brian Epkeen
Forest Whitaker : Ali Sokhela
Tanya van Graan : Tara

Regisseur
:

Jérome Salle

Alternatieve titel: City of Violence



Mijn mening

Death on the Nile” maar dan in het heden en iets zuidelijker op het Afrikaanse vasteland namelijk in Kaapstad, de parel van Zuid-Afrika. Een doorsnee detectiveverhaal waarbij 2 totaal verschillende rechercheurs op zoek zijn naar de moordenaar van de dochter van een bekende rugbyspeler. Ondanks de vele clichés en typische karaktertrekken van de twee rechercheurs, is het toch een verrassende film geworden. Broeierig, dreigend, keihard en intens. Een duister en akelig onderzoek waarbij de geest van het oude apartheidsregime nog steeds voelbaar aanwezig is.


Zulu” was de afsluiter op de 66ste editie van het Cannes Film Festival. Het is een verfilming van de gelijknamige roman van Caryl Férey en werd geregisseerd door de fransman Jérome Salle. De openingscene geeft al dadelijk een indicatie waar je je aan kan verwachten. Het is een zwart-wit fragment, een flashback naar 1978 ten tijde van de apartheid, waarbij een kleine jonge getuige is van hoe zijn vader levend verbrand wordt. Deze kleine jongen is Ali Sokhela (Forest Whitaker), één van de twee rechercheurs en hoofd van “Capetown's Serious Violent Crime Unit” die de leiding heeft over het moordonderzoek. Later in de film krijg je het vervolg van deze flashback te zien. Een akelig en gruwelijk vervolg wat een verduidelijking is waarom Ali op een wel heel speciale manier omgaat met een bepaalde vrouw waarmee hij toch een zekere amoureuze band heeft.


De tweede detective is Brian Epkeen, gespeeld door Orlando Bloom. Een verrassende vertolking door Orlando die normalerwijze steeds een goed gemanierde en gladgeschoren rol kreeg tot nu toe. Epkeen heeft echter een ruig imago. Hij ziet er eerder verfromfraaid uit met zijn niet zo fris en ongeschoren uiterlijk. Een immer te laat komende en roes uitslapende vrouwenversierder en een emotioneel wrak met een mislukt huwelijk achter de rug, met een zoon waar hij geen zier om geeft en die hem haat als de pest. Als gevolg zit hij met een enorm alcoholprobleem en laat hij geen kans onbenut om de vrouwen die zijn pad kruisen te versieren. Een nukkige en betweterige lastpak die zich niks laat zeggen en alles op zijn manier wil aanpakken. En toch is het iemand waarin Ali gelooft. Een degelijk rechercheur.


Uiteindelijk is “Zulu” niet meer dan een keiharde politiefilm, waarbij drugs , gangsters,corruptie en weeral een farmaceutisch bedrijf een rol spelen. Het is wel iets minder casual zoals “Starsky and Hutch”, maar de ontvouwing van het verhaal volgt wel een gekend stramien. Of er al of niet experimenten zijn geweest om de zwarte bevolking te decimeren weet ik niet, maar het klonk me toch redelijk vergezocht in de oren. Indien wel authentiek, dan was het regime dan nog zieker dan we ons kunnen voorstellen.


De twee hoofdrolspelers kwamen realistisch over. Forest Whitaker gebruikte weer zijn "Droopy" expressie en zag er schrikwekkend mager uit. Het traumatische verleden dat hij met zich meedraagt straalt van hem af. Orlando Bloom maakte echter de meeste indruk op mij. Een grimmige rol die hij nog niet eerder vertolkt heeft, maar waar hij toch met glans in slaagt. Aardig geslaagd vond ik de Zuid-Afrikaanse dialogen. Dit kwam de authenticiteit van deze film ten goede.


Het Zuid-Afrika in deze film is donker en grauw, vol armoede en uitzichtloosheid, vol haat en wrok, veel dingen die dus nooit vergeven kunnen worden. Ondanks de soms mooie beelden van de kust en de rijkere woonbuurten, blijft het algemeen beeld een depressief beeld. De expliciete actiegedeeltes zorgen ervoor dat het boven de gemiddelde detectivefilm uitstijgt. En op momenten is het toch intens spannend. Het helse tempo waar de film na een tijdje zich aan overgeeft, maakt het een intensieve ervaring van begin tot einde.

Het verdict 7/10
Links : IMDB , Moviemeter


Zulu (2013) on IMDb

Geen opmerkingen

Mogelijk gemaakt door Blogger.