Deep Dark (2015)

 English HereKorte Inhoud
Een mislukte kunstenaar maakt carrière door een gat in de muur van zijn woning dat menselijke eigenschappen heeft. Het gat geeft hem adviezen en raad en de twee groeien ook op emotioneel en seksueel gebied naar elkaar toe. Gaandeweg blijkt het gat ook negatieve kanten te hebben en ontstaan er grote spanningen.

Genre
: Horror/Fantasy
Land : VS

Cast
:

Denis Poirier : The Hole
Sean McGrath : Hermann Haig
Anne Sorce : Devora Klein

Regisseur : Michael Medaglia

Mijn mening  

I get lonely here all by myself.
How about I help you make mobiles, and in return, all you have to do is spend time with me?
That's it?
That's it. Partners?
Uh, yeah, yeah, partners. If you had a hand, I'd shake it.


Er zijn zo van die films die je verstand te boven gaan. Die je achterlaten met een “wat-in-godsnaam-heb-ik-nu-eigenlijk-gezien” gevoel. Zo van die lugubere, totaal geschifte en surrealistische films. Films waarna je zegt “Dit is niet te overtreffen qua bizarheid”. En dan is er “Deep Dark”. Te bizar voor woorden. Zo surrealistisch en onwerkelijk. Er wordt dan wel weer een aloud concept gebruikt. Het is namelijk de zoveelste case-studie over een individu die een bepaald doel nastreeft en daarvoor alles overheeft om het te bereiken. Een soort “3 wensen”-principe met het bijkomende vervelende boemerangeffect. Het keert terug en smakt recht in je face.


Hermann Haig (Sean McGrath) is een kunstenaar die pogingen onderneemt om moderne, hedendaagse kunst te creëren. Dit lukt echter niet bijster goed en zijn creaties (mobielen waaraan allerhand gerecycleerde afval hangt) worden dan ook niet enthousiast onthaald. Desalniettemin is hij van oordeel dat hij het talent heeft en er iets subtiels ontbreekt om van zijn kunstwerken ware publiekstrekkers te maken. Ten einde raad vraagt hij een oom voor raad, die hem prompt een appartement verhuurt zodanig dat hij daar, afgezonderd van de buitenwereld, inspiratie kan opdoen. Een soort bezinningsoord om in staat te zijn om dat diep gewortelde talent naar boven te halen. Spijtig genoeg blijft dat diepgewortelde talent zitten waar het al die tijd al zat, tot ongenoegen en wanhoop van Hermann. Het moment dat hij het bijltje erbij wil neerleggen, ontdekt hij een gat in de muur. En tot zijn verbazing begint er iemand met hem te communiceren. Eerst via draadje waaraan een berichtje is bevestigd. Naderhand spreekt het gat in de muur Hermann aan met een sensuele vrouwenstem. En langzamerhand helpt het verschijnsel Hermann met de creatie van kunstobjecten.


Het is nogal moeilijk om deze film te koppelen aan een welbepaald genre. Echt horror kan je het niet noemen. Er is de openingsscène die voor sommigen al choquerend kan zijn. En de ontknoping heeft ook een verrassing of twee in petto. Maar echt eng of angstaanjagend werd het zelden. Het werkte eerder op mijn lachspieren. Komedie is het echter ook niet helemaal. Of je moet leedvermaak al zien als iets humoristisch. Fantasy is het nu ook weer niet. Net zoals in “Her” is er een onzichtbare entiteit die de hoofdrolspeler aanspreekt met een sensuele stem. Hier is het echter geen softwarepakket en is er toch enigszins iets fysieks te ontwaren. Namelijk dat mysterieus gat. Een gat dat een persoonlijkheid verbergt die smacht naar aandacht en intimiteit. En ja hoor, dan kan je je verwachten aan het onverwachte. Perverse humor zit er in ieder geval in. Laat ik het onroerend goed porno noemen.


Waar je zeker mee blijft zitten, zijn de vele onbeantwoorde vragen. Waar komt het fenomeen vandaan ? Heeft Hermann’s nonkel zijn succes hieraan te danken? En wat zijn in godsnaam die slijmerige objecten die Hermann verwerkt in zijn kunstwerken? Want om eerlijk te zijn, de mobielen die hij naderhand creëert, zien er toch nog altijd waardeloos uit. De uitwerking ervan op toeschouwers is echter redelijk ingrijpend. Het enige minpunt is de nogal langzame opbouw. Maar verder is dit een bizarre en vreemde film waar ik vol verwondering naar keek. Hou je dus van iets macabers en geschift waarbij je iemand langzaam ziet afglijden naar iets totaal waanzinnig, dan is dit de perfecte film voor je. Ik ben er echter zeker van dat ik nu op een andere manier een gat in een muur zal bekijken. Nooit gedacht dat dit zo opwindend zou kunnen zijn.


Het Verdict 6/10

Links : IMDB
, Moviemeter

Deep Dark (2015) on IMDb

Geen opmerkingen

Mogelijk gemaakt door Blogger.