Everest (2015)

 English HereKorte Inhoud
1996. Ondanks waarschuwingen over een grote storm die voorspeld is, gaan twee teams op klimexpeditie naar de top van de Mount Everest. Een team staat onder leiding van gids Rob Hall, het andere team wordt geleid door Scott Fischer. Journalist Jon Krakauer gaat mee om verslag te doen van het 'commercieel' uitbuiten van Mount Everest. De bergbeklimmers krijgen te maken met de meest barre omstandigheden op aarde wanneer hun levenslange obsessie om de top van de Everest te bereiken verandert in een adembenemende strijd om te overleven. Gebaseerd op waargebeurde feiten.

Genre
: Avontuur/Biografie/Drama
Land : VS/UK/IJsland

Cast
:

Jason Clarke : Rob Hall
Josh Brolin : Beck Weathers
Emily Watson : Helen Wilton

Regisseur : Michael Medaglia

Mijn mening  

"To put it simply, guys.
Human beings simply aren't built to function at the cruising altitude of a 747.”


Waarom zou ik in godsnaam gaan kijken naar een groepje avonturiers die onder begeleiding van een doorgewinterde bergbeklimmer het topje van de Mount Everest willen bereiken nadat ze hiervoor toch wel een riant bedrag hebben betaald? Een doorsnee gezin zou met dat bedrag toch enkele all-in vakanties kunnen boeken. En dat zijn dan ook avontuurlijke reizen waarbij men adembenemende panorama’s kan bewonderen. Alleen is de kans dat je de pijp uitgaat op zo’n reis beduidend kleiner. En juist zoals de meereizende journalist Jon Krakauer (Michael Kelly), stelde ik mezelf ook de prangende vraag wat in hemelsnaam iemand doet besluiten om zoiets te ondernemen. Is het een masochistisch trekje? Een droom die ze najagen ? Gaat het over je eigen grenzen verleggen? Of dient het om je eigenwaarde op te krikken, wetende dat je een enkeling bent die dit wist te presteren? Spijtig genoeg krijg je echter geen antwoord op deze vraag.
 

En toch kon ik er niet aan weerstaan om deze film te gaan kijken op het grote scherm. Enerzijds omdat ik me verwachtte aan indrukwekkende beelden in dit berglandschap. En ditmaal ging ik niet dezelfde fout maken als bij “Gravity”. Ik ging niet de DVD of VOD versie afwachten om dan tot de vaststelling te komen dat de Mount Everest herleidt wordt tot een miezerig bergje. Ook al beschik ik over een mega flatscreen. Bij “Gravity” resulteerde dit in een diepe ontgoocheling. Anderzijds is er de reeks bekende acteurs die aan deze film meedoen. Als je Jason Clarke, Sam Worthington, Emily Watson, Keira Knightley, Josh Brolin en Jake Gyllenhaal kan warm maken voor deze semi-rampenfilm dan heb je sowieso al wat troeven in handen. En voor mij persoonlijk is het feit dat Jake Gyllenhaal van de partij is, een aanleiding om deze film te kijken. En ontgoochelen doet hij ook hier niet als de ietwat excentrieke expeditieleider Scott Fischer. Zelfs Knightley’s medewerking (haar lach is voor mij angstaanjagender dan mijn hoogtevrees) weerhield me niet.


Everest” bestaat eigenlijk uit twee hoofddelen. Het eerste deel wordt volledig gewijd aan de deelnemende bergbeklimmers en hun achtergrond. Er wordt ruim tijd genomen om de karakters uit te diepen en hun motieven toe te lichten. Allereerst is er Rob Hal (Clarke). Een goedhartig persoon die respect heeft voor de immense berg en de eerste is die het bereiken van de top gecommercialiseerd heeft. Een soort citytrip naar de top van de Mount Everest. Dan is er Scott Fisher (Gyllenhaal) die een concurrerende reisorganisatie leidt. Een excentriekeling die lak heeft aan veel zaken en een “we zullen eventjes naar boven klimmen”-houding aanneemt. En in het deelnemersveld vinden we allereerst Doug (John Hawkes), een niet zo gefortuneerde gewone postbode die al eens bijna de top bereikt heeft en nu vastberaden is om te slagen. De enige vrouwelijke deelneemster is Yasuko Namba (Naoko Mori) die al 6 van de 7 grootste pieken heeft beklommen. Vervolgens is er Beck (Josh Oldboy Brolin) wiens motivatie voor het beklimmen van beruchte bergen wordt gevoed door een huwelijk dat op wankelen staat. En Jon Krakauer (Michael Kelly) de journalist die hierover een reportage wil maken. Dit is vanzelfsprekende het minst actierijke deel


De aanzet voor het bereiken van de top is de tweede hoofdmoot van de film. Schitterend in beeld gebracht waarbij het fysiek afzien en het doorzettingsvermogen van de deelnemers realistischer overkomt dan verwacht. Hallucinante vergezichten die maken dat het lijkt alsof je zelf op die bergflank staat. Als dan het weer drastisch omslaat is het puur overleven waar het om gaat en blijkt toch maar weer hoe nietig wij als mens zijn ten opzichte van de natuurelementen. Het wordt een krachtmeting tussen mens en natuur. Wie uiteindelijk wie overwint. Natuurlijk is dit het meest spannende en intense deel van de film. Alleen spijtig genoeg dat de uitkomst al op voorhand bekend was. Het enige verrassingselement dat resteerde was wie nu uiteindelijk deze helse tocht effectief zou overleven.


Uiteindelijk kan men zich de vraag stellen wat de oorzaak was van deze ramp. Was het de overmoed ? Het feit dat het redelijk dringen was aan de voet van de Mount Everest en dus onrechtstreeks het commerciĆ«le aan de basis lag ? Of was het gewoon pech dat er juist op dat moment een erge storm overtrok ? Dat dit relaas een hoogtepunt van menselijk falen is in de kronieken van het mondiaal bergbeklimmen is onweerlegbaar. Maar wat met al die andere slachtoffers die wereldwijd vallen tijdens het beklimmen van gigantische bergpieken ? Uiteindelijk kan men hieruit alleen concluderen dat we machteloos staan tegenover de moordende natuur. Uiteindelijk is de hoofdrol in “Everest” weggelegd voor de berg zelf. Niettegenstaande de hallucinante beelden en suspenserijke ontwikkeling werd dit voor mij niet echt het hoogtepunt op filmgebied in 2015.


Het Verdict 5/10

Links : IMDB
, Moviemeter

Everest (2015) on IMDb

Geen opmerkingen

Mogelijk gemaakt door Blogger.