No escape (2015)

 English HereKorte Inhoud

Een Amerikaans gezin vestigt zich in hun nieuwe woning in het buitenland. Daar raken ze verstrikt in een op hand zijnde staatsgreep. Samen gaan ze verwoed op zoek naar een veilige uitweg, weg van de omgeving waar buitenlanders onmiddellijk worden geëxecuteerd. Ze krijgen hierbij hulp van een excentrieke Brit.

Genre
: Actie/Thriller
Land : VS

Cast
:

Owen Wilson : Jack Dwyer
Pierce Brosnan : Hammond
Lake Bell : Annie Dwyer

Regisseur : John Erick Dowdle

Mijn mening



“Look I came here more for the women…
Well … partially for the women. 

I came here to pave the way for you.”

Dankzij “No Escape” wordt de ondergewaardeerde discipline dwergwerpen terug in de kijker gezet. Deze favoriete kroegsport die ook toegepast werd door Aragorn in “The Lord of the Rings” (eerst in de mijnen van Moria en vervolgens bij de slag om Helm’s Deep) wordt hier lichtjes toegepast in het meest zenuwtergend moment van “No Escape”. Toch maar eventjes vermelden dat deze film zeker niet geschikt is voor hartpatiënten en zwangere vrouwen, want verwacht je maar aan een retespannende film. Tot een zeker moment toch. Want uiteindelijk evolueert deze film naar een ongeloofwaardig verhaal. Het aantal uitzichtloze situaties volgen elkaar zodanig snel op dat het wel op een ultra-lange survival-film lijkt. De momenten waarop de ongelukkigen op het nippertje gered werden, is niet meer te tellen.



De cover van de film laat direct vermoeden welke richting deze “rennen-alsof-de-duivel-op-je-hielen-zit”-film inslaat. Het geeft je de direct de indruk alsof het een goedkope B-film is uit de jaren 80. Dat Pierce Brosnan en Owen Wilson meespelen, zet aan tot andere verwachtingen. Maar nee hoor. Het is en blijft een doodgewone, hersenloze ontsnappingsfilm. Zo eentje waarbij het telkens enorm spannend wordt en de nakende slachtoffers weeral op het uiterste moment uit hun hachelijke situatie worden gered.

 
Het enige wat me nieuwsgierig maakte over deze film was hoe Wilson zich kon handhaven in een serieuzere rol. Hij staat eerder gekend als acteur in komische (“Wedding Crashers” bijvoorbeeld) en de minder grappige (“The Internship”) films. Ook deelnemen aan melige tranentrekkers (“Marley & Me”) is voor hem weggelegd. Ik was dus echt benieuwd hoe dit zou aflopen op acteergebied. En verrassend genoeg bleek dit redelijk mee te vallen. Op een paar opvoedkundige momenten waar Wilson het niet kon laten om eventjes terug te hervallen in zijn gekende stijl, wist hij toch op overtuigende manier de bezorgde vader te spelen die er alles aan doet om zijn gezin van een gewisse dood te redden. Zelfs zijn in het oog springende neus kon me niet afleiden (wat meestal wel het geval is). Anderzijds is er Pierce Brosnan die de laatste jaren regelmatig verscheen in flauwe komedies (behalve “A long way down” wat ik persoonlijk een geslaagde film vond) en nu weer de rol als geheimagent op zich nam. Om eerlijk te zijn was dit de meest boeiende rol, die echter door zijn beperkte inbreng een beetje gebagatelliseerd werd. En een echt verrassingseffect was het nu ook weer niet toen hij terug op de proppen kwam.


Achteraf in beschouwing genomen is dit een redelijk oppervlakkige en weinig vernieuwende film. Neem een willekeurige zombie-film, vervang deze door Aziaten en laat het geheel zich afspelen in een fictief land, dan heb je zo ongeveer iets gelijkaardigs. En dan voeg je daar dan ook nog eens twee angstige tienerdochters aan toe, die om de haverklap en op het verkeerde moment stupide dingen vragen of uitvoeren. Ik denk niet dat ik in zo’n levensbedreigende situatie zou beginnen klagen dat het toch wel echt tijd werd voor een hartige hap. Er zijn ook enkele absurde, belachelijke fragmenten in deze film. Onder andere het moment dat Jack een conferentiezaaltje binnenvalt waar juist een meeting aan de gang is. Ondanks dat er een dreigende menigte voor het hotel samenstroomt die onschuldige westerlingen genadeloos afslachten en het hotel bestormen, volgen deze Aziatische deelnemers doodgemoedereerd de presentatie. Een beetje onwaarschijnlijk.


Dat deze film voor commotie zorgde in deze contreien, was te verwachten. En dit vanwege zijn zogenaamde politieke incorrectheid en tactloze afschildering van de lokale bevolking als een primitieve, bloeddorstige plunderende barbaren. Blijkbaar is dat in Azië in het verkeerde keelgat geschoten. Maar meer ophef zal deze film hoogstwaarschijnlijk niet maken. Het plaatje van een doorsnee familie die in een uitzonderlijk gevaarlijke situatie terechtkomt, klopt wel. Maar het beeld van de onverschrokken held die hen er ongedeerd doorheen kan loodsen, klopt niet helemaal met de figuur Wilson. Wat rest is een ridicuul, dertien in een dozijn actiefilm.


Het Verdict 4/10
Links : IMDB
, Moviemeter

No Escape (2015) on IMDb

Geen opmerkingen

Mogelijk gemaakt door Blogger.