Ant-Man (2015)

 English HereKorte Inhoud

Dokter Hank Pym heeft een stof ontwikkeld waardoor hij materie enorm kan verkleinen en gelijktijdig het veel meer kracht kan geven. Hij verwerkt dit in een speciaal pak en de militaire potentie wordt snel duidelijk. Pym wil daar echter niets van weten maar wordt door zijn assistent Darren Cross buitenspel gezet. Pym moet de hulp inroepen van de wat sullige inbreker Scott Lang om door middel van het spectaculaire Ant-man pak de duistere plannen van Cross te verijdelen.

Genre
: Avontuur/SF
Land : VS

Cast
:

Paul Rudd : Scott Lang
Michael Douglas : Dr. Hank Pym
Evangeline Lilly : Hope van Dyne

Regisseur : Peyton Reed


Mijn mening    

“My days of breaking into places and stealing shit are done.
What do you want me to do?
I want you to break into a place and steal some shit.”


Is het een vliegtuig ? Is het een vogel? Is het Superman? Nee hoor, het is een doodgewone vent, Scott Lang (Rudd Paul) die ooit in het verleden op een digitale, Robin Hood-achtige manier miljonairs heeft bestolen, en die met behulp van een hightech kostuum zich kan transformeren naar een superheld ter grootte van een mier. Het pak werd ontworpen door Hank Pym (Michael Douglas) en verkleint de afstand tussen atomen. Het is dus niet door een spinnenbeet of een blootstelling aan bepaalde stralingen dat Ant-man wordt gecreëerd. Is het dan zo superheld-achtig als pakweg Spiderman ? Ja en nee. Ik zie niet in hierop een vervolg te maken. Daarvoor is het … euh … maar kleintjes. Maar de tongue in cheek humor was dan wel weer genietbaar. Zo’n beetje “Guardians of the Galaxy” humor. Dat was al van meet af aan duidelijk met dit hilarisch fragment :
“Hey, how's your girl man?
Oh, she left me.
Oh.
Yeah, my mom died too.
And my dad got deported.
But I got the van! “


Aan Marvel actie-helden lijkt wel geen einde te komen. Ze hebben er dan ook met de jaren een hele verzameling bijeen gespaard. Naast de welbekende superhelden zoals "Spiderman", "X-Men", "Hulk", "Daredevil", "Blade", "The Avengers" en "Iron Man", werden er recent nog enkele nieuwe geïntroduceerd zoals “Guardians of the Galaxy” en “The Fantastic Four”. En volgend jaar worden er daar nog enkele aan toegevoegd zoals "Deadpool" (waar ik met ongeduld op zit te wachten), "Gambit" en "Black Panther". En op de valreep hebben ze dan ook Ant-Man naar boven gehaald. Alhoewel ik op punt sta om te bezwijken aan een Marvel-verzadiging, ben ik toch altijd te vinden om nog eens een superheld aan het werk te zien. Het voordeel van Ant-man is dat je niet echt een Marvel freak moet zijn om het verhaal te volgen. En ondanks dat het één van de minst bekende Marvel-figuren is die al op voorhand kritiek te slikken kreeg, is de film op zichzelf toch geslaagd te noemen.


Het streefdoel van Ant-man is niet zo groots als dat in andere Marvel films m.a.w. de aarde moet eens niet worden beschermd tegen een totale vernietiging of onderwerping. Scott Lang wordt op een sluwe manier door Hank Pym voor een dilemma geplaatst zodanig dat hij deze laatste moet helpen bij het recupereren van zijn uitvinding. En dit vanwege het feit dat het zou gebruikt kunnen worden voor minder vreedzame bedoelingen. Niet bijster origineel zou je zo denken op het eerste zicht en toch wist men er een onderhoudende en actierijke stripheld adaptatie van te maken. Hierbij werd dan vooral de nadruk gelegd op het komische aspect. Een Marvel film die je niet al te serieus moet nemen. Eigenlijk is het een soort “Honey, I shrunk the kids” maar dan voor volwassenen.


Jammer genoeg is de verhaallijn redelijk clichématig. Weeral een arme drommel die door een gemaakte fout geen kans krijgt in de maatschappij en gedoemd is om terug te keren naar dit milieu. Ook de opgeklommen medewerker die het levenswerk van zijn werkgever aftroggelt, kon niet ontbreken. En dan is er natuurlijk de onvermijdelijke confrontatie tussen de eindproducten van de twee rivalen. Maar “Ant-man” is toch een uitstekende film. En dat vooral door de gebruikte humor die er in verweven werd (vooral Michael Pena zorgt voor enkele dolkomische momenten) en de sublieme speciale effecten. Het leerproces dat Scott doorloopt om zich eigen te maken met het ontworpen pak, is hilarisch en schitterend in beeld gebracht. Ook het acteren van Rudd Paul (die me vooral zal bijblijven als Mike in de schitterende sitcom “Friends”) was aanvaardbaar. Alhoewel hij met zijn puppy uitstraling niet bepaald past in een rol als superheld, kon hij een ideale mix tonen van zowel verwondering als vastberadenheid. Zelfs Michael Douglas kwam aannemelijk over.


“Ant-man” is een actierijke maar ook luchtig superhelden film. Vooral het einde is actierijk en gevuld met enkele bijblijvende fragmenten. De verschillende verwijzingen naar andere Marvel helden vond ik origineel, met als hoogtepunt de confrontatie tussen Ant-Man en één van de Avengers. Wie dacht dat hij alles wel gezien had na de pratende boom in “Guardians of the Galaxy”, zal zijn mening moeten herzien na het aanschouwen van dit minuscule mannetje dat zich verplaatst op de rug van een mier. 


Het Verdict 7/10

Links : IMDB
, Moviemeter

Ant-Man (2015) on IMDb

Geen opmerkingen

Mogelijk gemaakt door Blogger.