Almost Human (2013)


 English HereKorte Inhoud
Mark Fisher verdween twee jaar geleden na een oogverblindende lichtflits. Zijn vriend Seth was de laatste die hem levend zag. Jaren later worden er gruwelijke moorden gepleegd in de stad. Seth vermoedt dat Mark teruggekeerd is en dit op zijn geweten heeft. Maar is Mark wel nog zichzelf?

Genre
: Horror/SF

Land : USA
 
Cast
:

Graham Skipper  : Seth
Josh Ethier : Mark
Vanessa Leigh : Jen

Regisseur
: Joe Begos


Mijn mening

"Something weird is going on !"

Ben je een liefhebber van het slasher-genre en moet het allemaal niet te ingewikkeld zijn, dan zal je ˝Almost Human˝ zeker appreciëren. Deze extreem korte film van nog geen 80 minuten vliegt er meteen in na een geslaagde introductie en raast dan vooruit in een angstaanjagend tempo. Waar Joe Begos, schrijver-producer en regisseur van deze scifi-slasher, de mosterd heeft gehaald is overduidelijk. Dat hij voor deze low budget een beroep heeft gedaan op een brede kennissenkring is het enigste minpunt uiteindelijk. Acteertalenten kan je het nauwelijks noemen. Maar ik moet toegeven dat het technisch en script-gewijs wel aardig in elkaar stak.


Patten,Maine,13 Oktober 1987. Seth (Graham Skipper) komt met een rotvaart aan bij zijn goede vriend Mark (Josh Ethier) en vertelt overstuur het onwaarschijnlijke verhaal dat een andere vriend Rob in het niets verdween nadat een blauw schijnsel vanuit de hemel hem opzoog. Mark gelooft er niets van, totdat dezelfde verschijnselen zich bij hem thuis manifesteren : blauw licht en een oorverdovend schel geluid. Voor de ogen van Seth en Jen (Vanessa Leigh), Mark zijn vriendin, verdwijnt deze laatste ook. Twee jaar gaan voorbij en Seth heeft nog steeds last van deze traumatische ervaring : neusbloedingen, slaaploosheid en eindeloze bezoeken bij een therapeut. Zelf werd hij aangehouden omdat men dacht dat hij iets te maken zou hebben met de raadselachtige verdwijning, maar wegens gebrek aan bewijsmateriaal werd hij vrijgelaten. Jen heeft ondertussen de draad terug opgepakt en heeft een ongecompliceerd leven met een andere levenspartner, totdat Seth komt opdagen met het nieuws dat er iets niet pluis is en hij het gevoel heeft dat Mark zal terugkeren.


De eerste gedachte die bij mij opkwam bij het zien van de filmaffiche is de gelijkenis met die van ˝The Thing˝ en die van ˝Scanners˝. ˝Almost Human˝is dan ook een hommage aan het VHS tijdperk uit de jaren 80. Het is een mix van B-slasher films uit die periode zoals ˝Friday the 13th˝ en ˝Sorority House Massacre˝ en SF films over buitenaardse ontvoeringen zoals ˝Invasion of the Body Snatchers˝ (vooral de oerkreet van Mark doet me daaraan herinneren) uit de jaren stilletjes en de recentere ˝Dark Skies˝. Je kan je dan ook verwachten aan het inventief gebruik van slagersmessen, hakbijlen en een kettingzaag. Soms komt het nogal simplistisch en ondoordacht over. Als Mark iemand benadert met een jachtgeweer terwijl die persoon bezig is met een kettingzaag en er ook nog eens een boomstronk te zien is met een hakbijl in, dan moet je niet al te snugger zijn om te raden hoe dit gaat aflopen. Het bloederige gore gedeelte is dus rijkelijk aanwezig en zal de echte horror fans zeker kunnen bekoren. De iets kritischer filmliefhebber zal echter struikelen over het soms abominabel slecht acteerwerk. Mark zijn poging om Jen te bevruchten was dan weer een origineel moment.


De twee hoofdrolspelers Graham Skipper en Josh Ethier konden nog het meeste overtuigen. Vooral Ethier leverde een schitterende prestatie. Skipper startte veelbelovend maar evolueerde langzamerhand naar een bedrukt en een door Gods hand geslagen persoon die het precies allemaal niet kon vatten en telkens herhaalde dat hij het niet echt begreep en dat er iets niet klopte.Zijn gelaatsuitdrukking was dan ook vanaf een bepaald moment louter infantiel te noemen. De rest van de cast acteerden alsof het een privilege was om deel te nemen aan deze film en dat het een prestatie was waarover ze naderhand konden opscheppen tijdens een partijtje bowling met enkele vrienden. Vooral de collega´s van Jen en Seth kwamen nogal amateuristisch over. Enerzijds keken ze alsof ze bang waren om hun volgende zin te vergeten. En anderzijds keken ze zoals een peuter die voor het eerst op het potje een plasje heeft gedaan : voldaan en vol trots. De reactie van Jens nieuwe verloofde als Mark ineens voor zijn deur staat is dermate stupide dat het gerechtvaardigd was afgeslacht te worden. Die kerel verdween op mysterieuze wijze en komt dan plots terug tevoorschijn na 2 jaren. Ik zou toch anders reageren.


Buiten de soms slappe vertolkingen waren er ook enkele onvolkomenheden die me opvielen. Het zijn dan wel kleine details , maar het vermijden van zulke foutjes komt de geloofwaardigheid van een film wel ten goede. Zo waren er de twee jagers die Mark als eerste ontdekten in het bos. Toen één van hen het eens van dichterbij wou gaan bekijken , onbevreesd omdat hij toch een joekel van een jachtgeweer vasthield, en de andere met het geweer in de aanslag achter hem aankwam, moest deze laatste toch nog zijn geweer beginnen laden toen ze werden aangevallen. Redelijk stupide voor een ervaren jager, lijkt me. Vervolgens was er het moment dat Mark met de buitgemaakte jeep wegreed aan het tankstation met een voorruit besmeurd met liters bloed. Het volgend moment rijdt hij rond met een propere voorruit alsof hij juist de carwash heeft bezocht.


Toch heeft ˝Almost Human˝ mij kunnen bekoren. Een korte,flitsend snelle SciFi horror met enkele gore fragmenten. Spannend is het niet echt te noemen. De acteerprestaties zijn dan wel soms belabberd, maar de montage van deze film is wel uitstekend. Geen moment had ik het gevoel dat ik naar een low-budget film aan het kijken was, dat gefilmd werd met een doorsnee digitale camcorder. Joe Begos is zeker een naam om in de gaten te houden.

Naderhand zat ik wel nog met een onbeantwoorde vraag : Waar is die Rob nu uiteindelijk gebleven ?

Het verdict 5/10
Links : IMDB , Moviemeter


Almost Human (2013) on IMDb
Share on Google Plus

About Peter Pluymers

I'm Peter, born in 1966 and living in Belgium. I'm married with Veronika and together we have two lovely kids , Karolien and Filip. I'm a big movie-fan. That's why I created a blog on blogger. It's fun writing for it. This is the adress and here you'll find the English version. Day by day you'll see new movies being added to it. A suggestion or a correction is always welcome, since my English isn't that perfect :)
    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 reacties :