Kill your Darlings (2013)

English Here ...

Genre
: Biografie/Drama/Romantiek
Land : VS

Cast
:

Daniel Radcliffe : Allen Ginsberg
Dane DeHaan : Lucien Carr
Jack Huston : Jack Kerouac

Regisseur
: John Krokidas

Korte Inhoud

De film richt zich op de kringen van de literaire vrienden Allen Ginsberg, Jack Kerouac en Lucien Carr. Onder Carrs medewerkers bevindt zich ook de oudere David Kammerer die verliefd is op Carr en hem door het hele land achtervolgt. In 1944 maakt Kammerer seksuele avances naar Carr. Die avances monden uit in een gewelddadig treffen, waarna Carr Kammerer doodsteekt. Nadat hij het lichaam in de Hudson rivier heeft gedumpt roept Carr de hulp in van zijn oude vriend William Burroughs en vervolgens van Kerouac.

Mijn mening 

“Some things, once you've loved them, become yours forever.
And if you try to let them go...
They only circle back and return to you.
They become part of who you are...

...or they destroy you.”

Na al het blockbuster geweld krijg ik altijd zin in een niet zo commerciële film. De titel van de film gecombineerd met het feit dat ik op literair vlak geen echte kenner ben, zorgden ervoor dat mijn verwachtingen over “Kill your darlings” wel totaal verkeerd ingeschat waren. De uitdrukking wordt gebruikt in literaire kringen en is een stelregel voor schrijvers en poëten om favoriete verwoordingen,adjectieven of zinnen te schrappen zodanig dat het literair werk strakker wordt en niet bezoedelt wordt met nodeloze ballast. Verwacht je dus wel aan heel wat intellectueel geneuzel in deze film. Het is eigenlijk een biografisch drama over het ontstaan van de “beatgeneration” in Amerika en de jong volwassen aanhangers hiervan Allen Ginsburg, Jack Kerouac en William Burroughs, die later uitgroeiden tot gerenommeerde schrijvers en dichtersIn het verleden was ik ook wel een fervent boekenwurm en verslond ik onnoemelijk veel boeken. Ik was dan geen aanhanger van de literatuur met hoofdletter L, maar vond eerder plezier in het verslinden van boeken geschreven door Jack Vance,Raymond Elias Feist,Terry Pratchett, Terry Goodkind en Koontz onder andere. Niet bepaald literaire zwaargewichten maar wel meesters in het fantasy en SF genre. Waarschijnlijk zal mijn intellectueel niveau niet van dien aard zijn dat ik magisch realisme, expressionisme of neo romantiek kon appreciëren. Juist zoals moderne kunst vind ik het een middel waarbij de meest onbenullige objecten op dusdanig manier beschreven worden zodanig dat ze fascinerend worden. Op een bepaald moment scheuren Allen, William en Lucien een deel boeken van grote schrijvers in flarden, waarna tekstfragmenten op de muur worden gespijkerd om op die manier een coherent geheel te vormen. Een creatie van literatuur vanuit de chaos als het ware.  Nochtans kan ik me een beetje inleven in de gemoedstoestand van de betrokken personages, daar ikzelf ooit ook zo’n rebellerende, niet binnen de lijntjes lopende attitude had. Uiteindelijk kan je deze beatniks bekijken als een vroege voorloper van een anarchistische beweging op literair vlak. Het tegen de schenen schoppen van op dat moment gestandaardiseerde schrijvers die zich houden aan alle elitaire stijlregels en dichtvormen.

Het verdict 5/10
Links : IMDB , Moviemeter

Share on Google Plus

About Peter Pluymers

I'm Peter, 49 years and living in Belgium. I'm married with Veronika and together we have two lovely kids , Karolien (5y) and Filip (3y) I'm a big movie-fan. That's why I created a blog on blogger. It's fun writing for it. This is the adress and here you'll find the English version. Day by day you'll see new movies being added to it. A suggestion or a correction is always welcome, since my English isn't that perfect :)
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 reacties :

Een reactie plaatsen