Capsule (2015)

 English HereKorte Inhoud 
Guy is een ervaren Britse gevechtspiloot die het bevel heeft over de eerste Britse bemande ruimtemissie. Hiervoor heeft hij, op het hoogtepunt van de Koude Oorlog, drie jaar gewerkt en is nu alleen in de ruimte met een defect capsule. Hij heeft beperkt contact met het Verenigd Koninkrijk en ietwat ongewone communicatie met de VS. Ook met het Sovjet-Russische Tjoeratam staat hij in contact, al is er sprake van onorthodoxe communicatie. Wie zal Guy helpen en zal hij de juiste keuze maken?

Genre : SF/History
Land : UK

Cast : 
Edmund Kingsley : Guy Taylor
Lisa Greenwood : Charlotte Taylor
David Wayman : Harry

Regisseur : Andrew Martin


Mijn mening

“I realize I’m stuck up here now.
And missed my re-entry point...
but my oxygen is down to 14 percent.
What the hell am I supposed to do?”

Op zoek naar een actievolle film, boordevol spanning en sensatie? Zo’n film vol wervelende actiescènes of weergaloze conversaties? Best dat je deze film dan maar overslaat. De film beperkt zich tot een indrukwekkende solo-optreden aan boord van een door het Verenigd Koninkrijk gelanceerde bemande ruimtecapsule. Dat het ruimtetuig er uitziet alsof Bob de Bouwer het onding in elkaar heeft gestoken, wijst erop dat dit zich afspeelt ver voordat de hoogtechnologische spaceshuttles de ruimte inpalmen. En niet alleen het ruimtetuig ziet er primitief uit, ook het ruimtepak van Guy Taylor (Edmund Kingsley. Yep zoon van.) werd precies door een lokale carnavalsvereniging in elkaar geknutseld. Niet te verwonderen dat het amateuristisch bouwsel gebreken begint te vertonen waardoor Guy in een hopeloze situatie terecht komt waarbij zijn capsule stuurloos is en een gebrek aan zuurstof nefaste gevolgen kan hebben.


Alle respect voor de makers van deze low-budget film. Dat het een aanzienlijk laag budget is, is er aan te merken. Behalve het openingsbeeld met de capsule in de ruimte en de aardbol op de achtergrond zag er veelbelovend uit. Dat is dan spijtig genoeg dan wel ook het enige spectaculaire beeld in de gehele film. Vanaf dan is het toneel beperkt tot de paar vierkante meters waarover Guy beschikt. En zijn interacties zijn ook al redelijk beperkt. Allereerst is er de geestverschijning van zijn lieftallige vrouw Charlotte. Dan is er een zekere Harry die in contact staat met hem vanuit het ruimtecenter in Engeland. En tenslotte heeft hij nog radiocontact met de Russische inlichtingendienst, de CIA en NASA. Blijkbaar volgen de geheime diensten van beide grootmachten dit onbekend bemand ruimteobject. Waarschijnlijk danig onder de indruk dat een nietig land zoals de U.K. dit kon verwezenlijken. En tegelijkertijd vol achterdocht daar we middenin de koude oorlog zitten.


Ook Kingsley’s acteerwerk was indrukwekkend. Nu, daartegenover staat wel dat er niemand was waartegen hij het moest afleggen of die hij kon overtreffen. Nogal makkelijk als je het op die manier bekijkt. Maar toch was het bewonderenswaardig te noemen. Hij doorliep moeiteloos een heel pallet aan emotionele gevoelens. Paniek, euforie, vastberadenheid en ontreddering maakten zich meester van hem op gepaste tijdstippen. Buiten een paar stijf overkomende Russische militairen, valt er gedurende de gehele film geen enkel ander levend wezen te bespeuren. Wat wel totaal ongeloofwaardig overkwam was Guy’s stuntelig gedrag. Het leek wel alsof er een hobbyist en ruimte enthousiasteling zich kandidaat had gesteld en lukraak aan knopjes draaide en een zekering op goed geluk inplugde.


Al bij al was dit een redelijk saaie film. Niet alleen door het totaal gebrek aan afwisseling, maar ook doordat de afloop nogal ontgoochelend was. Toegegeven, je kan dan beginnen fantaseren of er wel iets van waarheid zit in die legende over het wel of niet slagen van een bemande ruimtevlucht door Engeland. Ook al komt het geloofwaardig over met de serieus klinkende tekst tijdens de eindgeneriek, geloof ik daar toch niet echt veel van. Ik denk dat men dit toch al lang openbaar had gemaakt om aldus met de eer te gaan lopen. Als kortfilm was dit verhaal meer tot zijn recht gekomen. Nu was de duurtijd van de film veel te lang om het op te vullen met dit beperkt verhaal.


Het Verdict 3/10

Links : IMDB
, Moviemeter

Capsule (2015) on IMDb
Share on Google Plus

About Peter Pluymers

I'm Peter, born in 1966 and living in Belgium. I'm married with Veronika and together we have two lovely kids , Karolien and Filip. I'm a big movie-fan. That's why I created a blog on blogger. It's fun writing for it. This is the adress and here you'll find the English version. Day by day you'll see new movies being added to it. A suggestion or a correction is always welcome, since my English isn't that perfect :)
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 reacties :

Een reactie posten