12 Feet deep (2017)


 English HereKorte Inhoud 
Nadat een groot, publiek zwembad sluit komen de zussen Bree en Jonna vast te zitten onder de zwembadoverdekking. De dames zullen alles op alles moeten zetten om te overleven in het koude water. Wanneer zij te maken krijgen met Clara, de schoonmaakster die 's nachts werkt, lijkt de redding nabij. Clara blijkt echter andere plannen te hebben.

Genre : Thriller/Drama
Land : VS

Cast
Nora-Jane Noone : Bree


Alexandra Park : Jonna
Diane Farr : Clara
 

Regisseur  
Matt Eskandari

Mijn mening

Are you dense? Everyone's left.
The pool's closed for the holiday weekend.
We're stuck in here. We're gonna die in here.


Ik hoop niet dat dit een trend gaat worden, anders gaan er nog meer van dit type films verschijnen in de toekomst. Ik zie het al zo voor me. “For a few degrees more” met een blonde vamp die opgesloten zit in een sauna complex met een slecht functionerende thermostaat zodanig dat haar siliconen implantaten dreigen te imploderen. Of “Once upon a time … a hand in a hole” met een mannelijk koppel op een minigolfbaan waarbij één van die venten vlak voor sluitingstijd met zijn hand vast blijft zitten in zo’n hole terwijl hij zijn golfballetje wil recupereren. God beware ons. In “12 Feet deep” zijn het twee zussen die, hoe is het mogelijk, vast komen te zitten onder de siliconen afdekzeil van een publiek zwembad. En de boosdoener is een ring die vast zit in een metalen rooster op de bodem van het zwembad. Hoe verzinnen ze het? En ik vraag me nog altijd af hoe ze dat klein juweel van zover hebben kunnen zien zitten!!!??


Vrouwen en water. Blijkbaar geen goede combinatie. Kijk maar eens naar de films “The Shallows” en “47 Meter down”. In de eerste belandt Nancy bij een partijtje surfen samen met een zeemeeuw op een stukje rots, terwijl een immense haai met lonkende ogen naar haar lillend vlees kijkt. In “47 Meters down” zijn het de zussen Kate en Lisa die in een haaienkooi vastzitten terwijl een hoop haaien hen al zien als sappig middagmaal. In “12 Feet deep” zijn er ditmaal geen haaien te bespeuren maar wel weer eens twee zussen, Bree (Nora-Jane Noone) en Jonna (Alexandra Park). En nu speelt het zich ook niet af ergens in een Caraïbisch gebied maar wel in een doorsnee publiek zwembad. En dat is ook de enige locatie die je te zien gaat krijgen de gehele film. Plus een heleboel water.


Zelf ben ik ook niet bepaald een fan van het fenomeen zwembaden. Ik ging er dan ook al vanuit dat de makers van deze film toch enigszins verrassend uit hoek zouden komen om mijn aandacht erbij te kunnen houden. Om eerlijk te zijn ging ik er al vanuit dat het doodsaai ging worden. Enerzijds was dat ook zo. Zeker als je al voor de zoveelste keer één van de zusje het zwembad ziet ronddobberen op zoek naar een ontsnappingsmogelijkheid. Anderzijds werden er nog aspecten bijgesleept die het dan toch interessant maakten. Vooreerst is er het dispuut tussen de beide zussen vanwege een duister voorval in hun verleden die littekens heeft geslagen. Zowel letterlijk als figuurlijk. En dan is er vervolgens nog een weekend-poetsvrouw wiens intenties niet bepaald hulpvaardig te noemen zijn. Deze twee factoren zorgen er voor dat de film, weliswaar minimaal, intenser werd.


Grappig was de verschijning Tobin Bell in deze film. Hier kreeg hij dan wel de taak als uitbater van het zwembad toebedeelt. Een minder sinister rol als Jigsaw in de “Saw” franchise natuurlijk. Maar heel even leek het wel alsof hij een demonisch gelaatsuitdrukking vertoonde terwijl hij over het wateroppervlak keek. Ik vroeg me af of er op dat moment niet de zin “Hello, I want to play a game” door zijn hoofd schoot, voordat hij zich naar huis haastte. Zijn bijdrage is echter beperkt. Dus niet alleen is er de beperking van de locatie, maar ook dat van de hoofdrolspelers die de hele film dragen.


Toch slaagden de makers om het geheel op een schitterende manier in beeld te brengen en je een claustrofobisch gevoel te bezorgen. Een camera die constant tussen het wateroppervlak en de overkapping zweeft. Een beperkte ademruimte waar je de twee zussen hulpeloos naar elkaar turen, beseffend dat ze in een wel erg benarde, levensbedreigende situatie terecht zijn gekomen. Als blijkt dat één van de twee zussen ook nog diabeticus is die dringend een injectie insuline nodig heeft, wordt het een gevecht op leven en dood. De film kreeg de labels horror en thriller opgeplakt (op IMDb toch). Maar echt horror kan je het niet noemen. Of je moet een panische angst hebben voor water of enge ruimtes. En echt boeiend vond ik het nu ook niet. Misschien dat zweminstructeurs of professionele duikers dit fascinerend vinden. Hadden ze er een einde als in “Let the right one in” bij verzonnen, dan was het misschien adrenaline verhogend geweest. Ik ben er zeker van dat het voor de personen die dit in werkelijkheid hebben meegemaakt (want blijkbaar is de film gebaseerd op waargebeurde feiten) intens en huiveringwekkend was.



 
Het Verdict 4/10
Links : IMDB, Moviemeter

12 Feet Deep (2017) on IMDb

Geen opmerkingen

Mogelijk gemaakt door Blogger.