Animal (2014)

 English HereKorte Inhoud 
Een groep vrienden komt tijdens een weekendje weg vast te zitten op een voor hen onbekende plaats, terwijl ze achterna worden gezeten door een bloeddorstig roofdier. Verscholen in een afgelegen hut, waar emoties en spanningen onderling oplopen, dienen ze de onenigheid opzij te leggen om te kunnen overleven.

Genre : Horror
Land : VS
 
Cast
:

Jeremy Sumpter : Matt
Keke Palmer : Alissa
Elizabeth Gillies : Mandy

Regisseur
:

Brett Simmons

Mijn mening


Chiller Films levert weer een horror/slasher film van een behoorlijk niveau. Verwacht je niet aan iets uitzonderlijks en origineel. Het uiteindelijk verhaal, de setting en afloop van “Animal” is al oneindig keren gebruikt en zal er niet voor zorgen dat de doorgewinterde horrorfanaat zijn wenkbrauwen zal optrekken. De titel alleen al wijst op een totaal gebrek aan inspiratie en klinkt redelijk saai in de oren. Het dekt dan wel de lading en van meet af aan weet je al waar je je aan kan verwachten. Een bloeddorstig beest dat zich verbazend snel verplaatst door het bos en zoals verwacht meerdere slachtoffers maakt. Als je niet echt een liefhebber bent van zulke films en niet echt tegen gore taferelen kunt, dan mag je op beide oren slapen, want dat is totaal niet aanwezig in deze film. Misschien komt dit doordat Drew Barrymore de “Executive Producer” was van deze film en er voor gezorgd heeft dat de ruwe kantjes werden afgevlakt.


Verwacht je aan een heleboel clichés zoals je ze wel vaker tegenkomt in dit soort films. Weeral een groep mensen die van plan waren om een uitgelaten en ontspannen recreatieve bezigheid uit te oefenen en dan toevallig weer komen vast te zitten, om dan uiteindelijk opgejaagd te worden door een onbekend wezen. Het groepje is natuurlijk ook een verzameling van kleurrijke figuren met elk hun kwaliteiten en gebreken. Ook kan je je verwachten aan een slecht startende auto, het opsplitsen (altijd een slecht idee) van de groep, struikelende mensen met de nodige rampzalige gevolgen, een slechterik die alleen uit eigenbelang handelt en voor de rest domme beslissingen.


Het groepje mensen dat zich in deze bossen begeven is een bende tieners waarbij Jeff (Parker Young) en Alissa (Keke Palmer) , broer en zus, de eigenlijke bedenkers zijn van deze onderneming. Toen ze jonger waren, kwamen ze geregeld naar dit woud. Nu dit woud dreigt te verdwijnen, komen ze nog eenmaal hierheen om samen met hun vrienden een trektocht te maken. De anderen zijn Matt (Jeremy Sumpter) de vriend van Alissa, Mandy (Elizabeth Gilles) de vriendin van Jeff en Sean (Paul Icano) een gemeenschappelijke vriend veronderstel ik. Vanzelfsprekend is het weer een samenraapsel van de altijd terugkerende archetypes : Jeff is de knappe,stoere bink met een knappe,wulpse vriendin Mandy, die de hele film rondloopt met een ver openhangend houthakkershemd waardoor haar natuurlijke uitstulpingen de hele film door te bewonderen zijn. Niet dat ik er iets op tegen heb, maar ik vond het een beetje overdreven. Niet voor niets dat het op vlees belust wezen achter hun aanging. Alissa is het leuk uitziende zusje dat waarschijnlijk wat snuggerder is dan haar broer en zich ontpopt als de initiatiefnemer om hun uit de benarde situatie te redden. Matt is dan het intellectuele en sportieve vriendje met een verregaande opofferingsdrang. En Sean is het kneusje van de groep die meer inzit over zijn kapsel en zich waarschijnlijk ingesmeerd heeft met huidbeschermende zalfjes om geen uitslag te krijgen van een of andere bosplant. Een typisch homo-typetje dat met een paniekerig schriel gilletje het op een lopen zet of in een poging om stoer over te komen, kwelend schreeuwt “Eat this, bitch …”


Uiteindelijk is deze horror/slasher helemaal niet slecht, ondanks dat het alle reeds betreden paadjes bewandelt uit dit genre. Je ziet al van ver aankomen hoe het gaat aflopen. Maar het is niet onaardig in beeld gebracht en laat gelukkig het “found footage” principe achterwege. Dus geen vervelende slingerende beelden waar je ellendig zeeziek van wordt. Het oogt allemaal spannend en dreigend, en is degelijk gemonteerd tot een flitsend snel geheel waardoor je je geen seconde verveelt. En ondanks het feit dat het grotendeels ’s nachts afspeelt, is de beeldkwaliteit toch nog aanvaardbaar. Op gebied van productie is het dus geslaagd.


Het enigste wat deze film tekort komt is originaliteit. Er is niks nieuws te ontdekken in deze film. Zelfs niet als het groepje terechtkomt in de houten blokhut die omgebouwd is naar een versterkte burcht en waar zich nog 3 personen, waar we een glimp van zagen in de aanvang van de film, schuilhouden. Deze personen zorgen dan wel voor de cruciale ontwikkeling, maar zorgen ook niet voor een originele wending. Ik las ergens dat dit eigenlijk een soort “Feast” is, maar dan gesitueerd in een bos. Zelf heb ik deze laatste nog nooit gezien, maar als ik afga op de cover van deze film, dan weet ik wel waar deze filmmakers hun inspiratie hebben gehaald. Ondanks dat het monster er soms uitzag als een rondlopende verklede vent, waren de close-up opnames geslaagd en angstaanjagend. Toegegeven, het is niet een “Predator” of “Mother” uit “Alien”, maar het zag er in ieder geval beter uit dan de teddybeer op steroïden uit “Evidence”. Vooral de indrukwekkende rij scherpe tanden zien er realistisch uit en zijn duidelijk bedoeld om een slachtoffer op een snelle manier in reepjes te scheuren.


Er waren ook enkele onlogische zaken. Het feit dat enkele simpele planken en snel tegen ramen geschoven kasten of deuren het monster kunnen buitenhouden was een beetje absurd. En waarom niet meer gebruik maken van het spuitbusje dat effectief bleek te zijn ? Ook een spijtige zaak was het ontbreken van enige uitleg over de oorsprong van het monster. Was het buitenaards ? Was het ontstaan door een chemische substantie ? Een militair project dat misgelopen is ? Er is geen enkele verklaring hierover. Niet dat dat noodzakelijk is. Maar het zou wel een interessante toevoeging zijn.


Conclusie : een typische monster-film met een vernuftig uitgeschreven script die toch zorgt voor een verrassende wending of twee. Het is tevens geregisseerd door Brett Simmons die in het verleden ook “The Monkey’s Paw” voor zijn rekening nam. Een film voor de liefhebbers van dit genre en zeker de moeite waard om eens te bekijken.


Het verdict 6/10
Links : IMDB , Moviemeter

Animal (2014) on IMDb
Share on Google Plus

About Peter Pluymers

I'm Peter, born in 1966 and living in Belgium. I'm married with Veronika and together we have two lovely kids , Karolien and Filip. I'm a big movie-fan. That's why I created a blog on blogger. It's fun writing for it. This is the adress and here you'll find the English version. Day by day you'll see new movies being added to it. A suggestion or a correction is always welcome, since my English isn't that perfect :)
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 reacties :

Een reactie posten