The Quiet Ones (2014)

 English HereKorte Inhoud 
Een onorthodoxe professor maakt gebruik van controversiële methoden, waarbij hij zijn studenten laat deelnemen aan een gevaarlijk experiment om een poltergeist te creëren. Op basis van de theorie dat paranormale activiteit wordt veroorzaakt door negatieve menselijke energie, voert hij een reeks aan testen uit op een jonge patiënt. Wanneer beangstigende gebeurtenissen zich beginnen af te spelen, realiseert de groep zich al snel dat ze een angstaanjagende kracht hebben geactiveerd.

Genre
: Horror

Land : USA/UK
 
Cast
:

Jared Harris : Joseph Coupland
Sam Claflin : Brian
Olivia Cooke : Jane Harper

Regisseur
:

John Pogue

Mijn mening 

“Cure one and you cure the world”

De naam Hammer Films roept herinneringen op van barokke griezelfilms uit de jaren 60 en 70 die een zekere invloed hadden op latere horrors. Een tijdje verdwenen ze uit de schijnwerpers om dan in 2012 uit te pakken met “The woman in Black” met Daniel Radcliffe. Dit ouderwets uitziend spookverhaal was een schot in de roos met een aanzienlijk opbrengst van 127 miljoen $ wereldwijd. “The Quiet Ones” zal niet hetzelfde doel bereiken, maar is ondanks het versleten en banaal achterhaalde onderwerp toch redelijk geslaagd op een aantal vlakken.


Professor Coupland (Jared Harris) probeert op een onorthodoxe manier te bewijzen dat bezetenheid of een vorm van telekinese ontstaat door negatieve energie. De experimenten die hij uitvoerde op het jonge meisje Jane Harper (Olivia Cooke) om deze negatieve energie te laten manifesteren en daarna te isoleren, moet hij noodgedwongen verderzetten op zelfstandige basis daar de universiteit de financiering stopzet wegens de controversiële aard van het experiment. Hij trekt zich dan terug in een vervallen landhuis samen met enkele hardcore aanhangers van zijn theorie, Krissi (Erin Richards), Harry (Rory Fleck-Byrne) en de timide jonge gast Brian (Sam Claflin) wiens passie het hanteren van een camera is en daarom dadelijk ingelijfd wordt als cameraman om dit experiment te registreren.


Het eerste wat me zorgen baarde is dat men hier weeral gebruik maakt van een soort “found footage” materiaal. Maar eigenlijk kan men stellen dat het eerder gewoon “footage” materiaal is met rechtstreekse beelden die vastgelegd worden over het experiment en vermengt met gewoon beeldmateriaal. Een andere benadering van het “footage” principe, met als grootste voordeel dat er niet ellenlange scenes zijn met inhoudsloze, rondzwaaiende beelden die indien ik geen sterke maag zou hebben voor nogal wat problemen zou kunnen zorgen na het verorberen van een degelijke spaghetti Bolognaise. De hele film ademt de jaren 70 uit. Slade en T-Rex knallen door de geluidsinstallatie, het gebruikte gesofisticeerd materiaal om metingen te doen ziet er gedateerd uit, de kledij, de inrichting van het huis, de camera die Brian gebruikt en het feit dat Coupland telkens hij in beeld komt, rond paradeert met een sigaret.


Hoe zit het met het griezelgehalte? Ondanks dat deze film “The Quiet ones” als titel heeft meegekregen, is het best aangeraden het geluidsniveau niet te hoog op te schroeven. De mogelijkheid op gehoorbeschadiging is aanzienlijk, daar het schrikeffect in deze film voor het overgrote deel hier op gebaseerd is : kortstondige luide knaleffecten. Ik schrok zelfs bij het plots in de handenklappen als vervanging van de befaamde filmklapper die Brian duidelijk niet in bezit had. Op het moment dat ze naar het oude landhuis verhuizen, krijgt het meer en meer een “The Conjuring” atmosfeer. Toch blijft het allemaal een beetje oppervlakkig en beperkt tot wat bonzende geluiden, piepende deuren die opengaan, lichten die kapot springen en het uitvoeren van seances bij stroboscopisch licht. Zelfs de manifestatie op een bepaald moment en de angstaanjagende zoektocht op de zolder kunnen niet verhinderen dat het over het algemeen maar een oppervlakkig spookverhaal is.


Jared Harris speelt wel op een overtuigende en geslaagde manier de excentrieke professor die onbetwistbaar van zijn theorie overtuigd is en ondanks alle aanwijzingen hier halsstarrig in blijft geloven. De bijkomende zogenaamde amoureuze verhoudingen die hij zou hebben, waren in mijn ogen overbodig en irrelevant. Sam Claflin, ook gekend uit “The Hunger Games” speelde de vreemde eend in de bijt die al gauw begreep dat Jane´s behandeling niet door de beugel kon en zelfs gevoelens begon te krijgen voor Jane. Een verdienstelijke rol. Het is wel Olivia Cooke die een prachtprestatie levert. Een getormenteerd meisje dat er eerst onschuldig en kwetsbaar uitziet, om dan te transformeren in een griezelig sterk en gluiperig iemand. Prachtig geacteerd.


Toch had ik weer enkele bedenkingen over bepaalde zaken. Zoals de waarschuwing die Brian kreeg om de patiënte niet in de ogen te kijken en met haar te converseren, zodanig dat hij niet het experiment zou verstoren. Die raadgeving was hij eigenlijk al van begin af aan vergeten blijkbaar. En ze hadden een hele karrenvracht aan gesofisticeerd materiaal bij, maar een doodsimpele zaklantaarn hadden ze natuurlijk niet.


Maar ondanks dat was dit een niet onaardige film, met een doorsnee verhaal en een hele lading clichés. Als je deze film kijkt met het volume hoog genoeg, dan ben je verzekerd van enkele kortstondige hartstoornissen. Ben je echter een doorgewinterde horrorfanaat, dan is dit niks nieuws en kan je dit “stilletjes” langs je door laten gaan. En de verplichte melding “Inspired by true events” is ook niet meer bijster origineel en is eerder effectloos. Ik begin er telkens spontaan bij te grinniken.

Het verdict 5/10
Links : IMDB , Moviemeter

The Quiet Ones (2014) on IMDb
Share on Google Plus

About Peter Pluymers

I'm Peter, born in 1966 and living in Belgium. I'm married with Veronika and together we have two lovely kids , Karolien and Filip. I'm a big movie-fan. That's why I created a blog on blogger. It's fun writing for it. This is the adress and here you'll find the English version. Day by day you'll see new movies being added to it. A suggestion or a correction is always welcome, since my English isn't that perfect :)
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 reacties :

Een reactie posten