Destroyer (2018)


 English HereKorte Inhoud 
'Destroyer' volgt een LAPD-detective, Erin Bell genaamd, die als jonge agente undercover moest gaan in een bende in de woestijn van Californië met tragische resultaten als gevolg. Wanneer de leider van deze bende opnieuw opduikt moet ze haar weg terug zien te vinden via voormalige leden. Ze beseft echter niet dat deze actie haar hele leven voor altijd zal veranderen.

Genre : Actie/Misdaad/Drama
Land : VS

Cast 
Nicole Kidman : Erin Bell
Toby Kebbell : Silas
Sebastian Stan : Chris

 
Regisseur 
Karyn Kusama

Mijn mening

What's up?
Silas is back.

Vanzelfsprekend is het meest in het oogspringend element van deze film de transformatie van Nicole Kidman. Dat doorleefd, onverzorgd uiterlijk met zwartomrande ogen, vlekkerige huid en warrig kapsel duidt op een ongezonde levensstijl en één of andere hardnekkige verslaving. Al snel wordt duidelijk dat de fles haar dikste vriend is geworden. Zo afgeborsteld en blits Nicole Kidman eruit ziet in andere films, zo sjofel en onherkenbaar is ze hier. Haar verleden eiste een zware tol tijdens een undercover operatie waar haar toenmalige partner Chris (Sebastian Stan) aan het kortste eind trok. Erin Bell (Nicole Kidman) leeft sindsdien in een roes. Een poging om het verleden uit te wissen waarschijnlijk en om de pijn in haar ineengestort leven te verzachten.


De film is een circulair verhaal doorspekt met een hele resem flashbacks. Zelf ben ik niet zo’n fan van films waarin men heen en weer springt op de tijdslijn maar in dit geval vond ik het wel behendig in elkaar geflanst. Dus als bij aanvang van de film Erin Bell uit haar alcoholische roes ontwaakt en op een plaats delict verschijnt, is dit het moment waarop ze beseft dat iets uit het verleden haar terug op het spoor is. En de onbekende dode die daar ligt met een met inkt bevlekt dollarbiljet is de aanvang van een lange zoektocht naar Silas (Toby Kebbell), de veroorzaker van al haar ellende. En die zoektocht leidt langs verderf, corruptie en troosteloze levensomstandigheden. Iets waar Erin Bell wonderwel in past. Een vergeldingsactie waarbij niets te gortig is voor Erin Bell.


Ondanks het armzalig uiterlijk en de excellente grimage die gebruikt werd bij Nicole Kidman, bleef dat beeld van een knappe en glamoureuze filmactrice op mijn netvlies hangen. Hoe erg ze ook haar best doet en zich volledig smijt in de rol als tegen alles schoppende en vloekende rechercheur die dagelijks haar portie alcohol consumeert. Misschien niet echt eerlijk ten opzichte van Nicole Kidman. Maar ik heb het ook moeilijk met Jim Carrey in een serieuze dramatische rol of Arnold Schwarzenegger in een komische. Tja, een mens draagt een welbepaalde stempel en vooringenomenheid is een raar iets. Toch alle lof voor Kidman dat ze een gedurfde keuze maakte om uit haar comfortzone the treden en zo’n gedurfde rol aan te nemen.


Spijtig genoeg is de Nicole Kidman stunt ook wel het enige dat iet of wat indruk maakt (ook al lees ik over het algemeen alleen maar kritiek over deze maskerade) want verder is het maar een teleurstellend en karig verhaal. Het hoofdluik handelt over de undercover operatie waarbij Erin en Chris bij de bende van Silas infiltreren. Enerzijds is het personage Silas boeiend genoeg. Een wreed, sadistisch persoon die ongenaakbaar is en manipulatief. Een onverschrokken leider die geen tegenspraak duldt en wangedrag zonder genade afstraft. Anderzijds is het ook niet iets wat we niet al eerder gezien hebben. De andere leden zijn niet bijster interessant en dienen enkel en alleen om Erin verder te helpen met haar zoektocht. De enige vermeldenswaardige is dan nog Jade Pettyjohn als de rebelse tienerdochter Shelby. Haar bijdrage is echter te beperkt om er een oordeel over te vormen.


Ook al tracht men inventief te zijn als het over de tijdslijn gaat. En is de film voorzien van enkele prachtscènes. En wordt de bankoverval waar Erin onbewust op uitkomt weergaloos in beeld gebracht (Eén van de actierijkste scènes van deze film). Toch miste ik dat scherp randje en voelde het te gemakkelijk aan. Het was niet meer dan een verhaal over politiewerk, corruptie en weerwraak nemen. Dat het verhaaltechnisch geslepen in elkaar zit betwist ik niet. Maar echt indrukwekkend was het over het algemeen niet. De grimage van Kidman zorgde voor verbijstering. Eenmaal het schokeffect voorbij, voelde het eerder als een gimmick aan.  





Het Verdict 5/10
Links : IMDB, Moviemeter

Destroyer (2018) on IMDb

Geen opmerkingen

Mogelijk gemaakt door Blogger.