Mud (2012)


 English HereKorte Inhoud
De 14-jarige Ellis woont op een geïmproviseerde woonboot aan de oever van een rivier in Arkansas met zijn ouders. Hij sluipt vroeg op een ochtend naar zijn beste vriend Neckbone om samen uit te varen naar een eiland in de Mississippi , waar Neckbone een ongewone ontdekking heeft gedaan : een boot die na een extreme overstroming hoog in de bomen is blijven steken. Ze ontdekken dat ze niet de enige zijn die de boot hebben ontdekt. De man die er verblijft is Mud , een misdadiger die op de vlucht is voor justitie en een aantal meedogenloze premiejagers.
Genre
: Drama
Land
:USA


Cast :
Matthew McConaughey : Mud
Reese Witherspoon : Juniper
Tye Sheridan : Ellis
Jacob Lofland : Neckbone

Regisseur :
James Watkins

Mijn mening

"Mud" ... 't is de processie van Echternach, maar dan met 5 stappen naar voor m.a.w. traag maar ook niet tergend traag. Ondanks dat het beperkt is tot 10 minuten "meer beweging" op het einde, kan de film toch blijven boeien door zijn soms boeiende conversaties en zijn magnifieke beelden van de Mississippi.De complete film heeft als rode draad het vertrouwen dat Ellis (Tye Sheridan), een knaap die op het snijpunt in zijn leven staat naar volwassenheid, krijgt in Mud (Matthew McConaughey), een voortvluchtige die schijnbaar iemand heeft omgebracht die het leven van zijn jeugdliefde Juniper (Reese Witherspoon), redelijk verziekt heeft. Mud verblijft in een motorboot, hoog in de bomen, die de jongens ontdekken op een verlaten eiland. Ze helpen mud door onderdelen, ja zelfs een complete motor, te verzamelen. En dat is dan spijtig genoeg het hoofddeel van de totale film nl. het af en aanmeren van de bengels op het eiland.


Het vertrouwen dat Ellis heeft in Mud , komt door het feit dat deze blijk geeft van een eerlijke liefde voor Juniper (beperkte rol door Reese Witherspoon. Nog altijd een engelachtige verschijning). Iets wat Ellis thuis ziet vervagen door de nakende echtscheiding van zijn ouders, met als gevolg het verlies van de woonboot. Dit vertrouwen verdwijnt dan weer op het moment dat Mud te laf is om in eigen persoon Juniper de bons te geven en dit karwei laat opknappen door Ellis d.m.v. een briefje. Een ander verhaallijntje is de opbloeiende ,maar niet beantwoorde liefde van Ellis voor de oudere May Pearl. En uiteindelijk dan ook nog de bounty-hunters die komen opdagen in het stadje om Mud op te jagen.


Grotendeels is het dat in een notendop, met een redelijk actierijk en voorspelbaar einde. Wat boeide mij dan ? Het karakterspel van de 2 jongens, de inspanningen die de ouders van Ellis en de oom van Neckbone doen, om hun toch een minimum aan bestaansmiddelen te voorzien. En de rust die deze film uitstraalt mede dankzij de veelvuldige beelden van de rustig voortkabbelende Mississippi. Meermaals vond ik de droge conversaties, met een totaal gebrek aan emotie, tussen de 2 pubers hilarisch om dan weer over te gaan in een volwassen toon t.o.v. de oudere personen. Ik vind het dan ook een glans prestatie van Tye Sheridan en Jacob Lofland.


Matthew McConaughey vond ik een kleurloos figuur. En 2 dingen die me opvielen was: een totaal gebrek aan eten , maar sigaretten had hij blijkbaar wel voldoende in voorraad. En zelf ziet hij er ongewassen uit met zijn smerig haar, stoppelbaard en stoffig uiterlijk ... maar dat hemd blijft toch maar oogverblindend wit gedurende de hele film....


Het verdict 6/10
Links : IMDB , Moviemeter
Share on Google Plus

About Peter Pluymers

I'm Peter, born in 1966 and living in Belgium. I'm married with Veronika and together we have two lovely kids , Karolien and Filip. I'm a big movie-fan. That's why I created a blog on blogger. It's fun writing for it. This is the adress and here you'll find the English version. Day by day you'll see new movies being added to it. A suggestion or a correction is always welcome, since my English isn't that perfect :)
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 reacties :

Een reactie posten