Killing Season (2013)

 English HereKorte Inhoud
Een oorlogsveteraan heeft zich teruggetrokken in zijn huis in de bossen van de Appalachen. Als hij onverwachts bezoek krijgt van een Europese toerist krijgen beide heren een opmerkelijke relatie. Wat de oorlogsveteraan niet weet is dat de toerist eigenlijk een wraak zoekende Servische oud-soldaat is.

Genre : Actie/Drama
Land : USA/Belgie

Cast
:

Robert De Niro : Benjamin Ford
John Travolta : Emil Kovac
Milo Ventimiglia : Chris Ford

Regisseur :
Mark Steven Johnson

Mijn mening

“Hunting. I am going hunting”

Killing Season” is zoiets als gaan kijken naar een benefietwedstrijd tussen John McEnroe en Björn Borg, twee welbekende sterren die heel wat verwezenlijkingen op hun palmares hebben staan en normaal gezien een garantie is voor een spannende confrontatie. Alleen merk je na een bepaalde tijd dat het ook niet meer hetzelfde is als in hun gloriedagen. De fut is er een beetje uit en ze doen wel hun best maar het lijkt precies alsof het eerder van moeten is dan van willen. Het begint eerder op een aflossingswedstrijd te lijken en niet op een keiharde competitieve wedstrijd. Het voordeel kantelt telkens van de ene partij naar de andere om er toch nog de spanning in te houden en uiteindelijk eindigt de partij in een gelijkspel om het sportief te houden en om iedereen tevreden te stellen : het publiek, de sponsors en hun eigen lichamelijke conditie. Waar met enthousiasme en opwinding naar uitgekeken werd, resulteert uiteindelijk in een doorsnee evenement.


John Travolta en Robert De Niro werden opgetrommeld om de twee kemphanen te vertolken in deze “Tom en Jerry” verfilming. De eerste keer dat ze samen op het grote witte doek verschijnen. Travolta is de Servische ex-soldaat Emil Kovac met een joekel van een ringbaard, die lid was van de Scorpions, een paramilitaire eenheid die actief was tijdens de Joegoslavische oorlog en naderhand terechtstonden voor misdaden begaan in deze oorlog. Hij wil wraak nemen op Benjamin Ford die hem in die tijd voor dood achterliet tijdens een executie. De Niro speelt Benjamin Ford , een ex-militair die het leger de rug toekeerde na de smerige oorlog in Bosnië en zich teruggetrokken heeft in de Appalachen, ver weg van zijn familie die hij angstvallig tracht te mijden. Hij leidt daar een bestaan als woudloper en spendeert zijn tijd met trektochten,houthakken en natuurfoto’s te maken. De dag dat ze elkaar ontmoeten en Kovac een helpende hand toesteekt met het terug op gang krijgen van Ford's sputterende jeep, belanden ze samen aan tafel in de blokhut van Ford en genieten ze samen van een maaltijd en een fles Jägermeister terwijl ze oorlogsverhalen vertellen. De uitnodiging om samen te gaan jagen ligt op tafel, en als Ford uiteindelijk de volgende morgen beslist om er samen op uit te trekken om een hert als trofee mee naar huis te nemen, ziet hij de situatie uiteindelijk evolueren naar een jacht op elkaar. Zoals Kovac al in het begin van de film met een zwaar sappig Slavisch accent zei : "I'm going hunting...."


Het is niet het soms overdreven en raar aanvoelend accent van Travolta wat me enerveerde. Eerlijk gezegd vond ik niet dat het misplaatst of verkeerd klonk. Maar wat me wel begon te storen is het ping-pong spelletje tussen de twee rivalen. Telkens was het weer afwachten wanneer één van de twee zichzelf uit een hopeloze situatie zou redden om daarna de tegenpartij in de klem te houden. Dat ze allebei gehard zijn door hun militair verleden is overduidelijk. Een pijl dwars door je kuitbeen en dan naderhand hieraan opgehangen worden, kan totaal geen beletsel zijn om naderhand nog kwiek door de bossen te hollen. Gespiest worden aan een deur nadat een pijl zich dwars door je twee wangen heeft geboord en dan toch nog een monoloog afsteken zonder verlies van je accent is vanzelfsprekend. Het was een beetje overdreven en voorspelbaar.


De toegepaste martelpraktijken (pijnlijk om te zien, maar ook niet om te zeggen wansmakelijk in beeld gebracht) vond ik wel passend, maar dienden uiteindelijk ook maar om het wat gewichtiger te maken en te choqueren. Kansen hadden ze dan ook alweer genoeg om de tegenstander het leven te beroven. Uiteindelijk had ik het gevoel dat dit niet echt het hoofddoel was. Het was dan maar afwachten tot de apotheose om te zien wat de uitkomst uiteindelijk zou zijn. Het jagertje uithangen, speelde zich dan wel af in een schitterende natuuromgeving. En de gezellige blokhut met een knusse open haard en een mooi afgewerkt interieur was ook prachtig om naar te kijken. Dat is dan wel een pluspunt.


Een topfilm kan je het moeilijk noemen, maar vreselijk slecht is het nu ook weer niet. Er zullen zeker geen prijzen uitgereikt worden voor dit doorsnee verhaal. Maar als je kijkt in welke films ze laatst gespeeld hebben , Travolta in "Wild Hogs","Hairspray" en "Old Dogs" en De Niro in "The Big Wedding","The Family" en "American Hustle", dan is het wel een verademing om deze twee legendarische acteurs weer zulke rollen te zien spelen. Ik veronderstel dat deze machofilm, waarin de overgang van weerwraak naar vrede keurig verloopt, in kleine lettertjes zal voorkomen op het resumé van deze twee Hollywood sterren en in de vergetelheid zal belanden als een fait divers.


Het verdict 6/10
Links : IMDB , Moviemeter

 
Killing Season (2013) on IMDb
Share on Google Plus

About Peter Pluymers

I'm Peter, born in 1966 and living in Belgium. I'm married with Veronika and together we have two lovely kids , Karolien and Filip. I'm a big movie-fan. That's why I created a blog on blogger. It's fun writing for it. This is the adress and here you'll find the English version. Day by day you'll see new movies being added to it. A suggestion or a correction is always welcome, since my English isn't that perfect :)
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 reacties :

Een reactie posten