It follows (2014)

 English HereKorte Inhoud
Voor de 19-jarige Jay zou de herfst moeten bestaan uit school, jongens en weekendjes aan het meer. Maar na een schijnbaar onschuldige seksuele ervaring wordt ze plots geplaagd door visioenen en nachtmerries. Ze heeft constant het gevoel dat iemand, of iets, haar achtervolgt. Wanneer de dreiging toeneemt moeten Jay en haar vrienden proberen te ontsnappen aan de gruwelijkheden die hen op de hielen zitten.

Genre
: Horror
Land : VS

Cast
:

Maika Monroe : Jay
Keir Gilchrist : Paul
Jake Weary : Hugh

Regisseur : David Robert Mitchell


My Opinion   

"This thing.
It's going to follow you.
Somebody gave it to me.
And I pass it to you."

Dit was nu eens een film waar ik enorm naar uitkeek. Als horror fanaat die steeds op zoek is naar films uit dit genre die qua originaliteit en sfeer anderen ver achter zich laten (zoals “He never died”, “Goodnight Mommy”, “The Babadook” en “Spring”) , werd me deze door velen aangeraden. Het feit dat de hype over deze film buiten alle proporties was, zorgde ervoor dat de verwachtingen bij mij hooggespannen waren. Voldeed “It follows” aan de hoge verwachtingen. Gedeeltelijk wel en gedeeltelijk niet. Het feit dat ik na de film eventjes buiten een luchtje ging scheppen en bij het terug naar binnen gaan eventjes over mijn schouder keek met het gevoel dat ik werd bespied, betekent dat het qua sfeer wel dik in orde was. Anderzijds was het niet echt creepy en voelde het eerder aan alsof ik naar een ridicule voorlichtingsfilm had gekeken.


De associatie met seksueel overdraagbare aandoeningen is snel gemaakt. Het enige verschil is dat het zich hier niet beperkt tot de verspreiding van microscopisch kleine cellen die ervoor zorgen dat je vreselijke aandoeningen krijgt of erger. De dodelijke seksuele aandoening, dat zich ook verspreidt van de ene op de andere door besmetting, wordt in “It follows” voorgesteld door zich langzaam voortbewegende en soms toch redelijk angstaanjagend en luguber uitziende individuen. De gedaante die “It” aanneemt is willekeurig. Van totaal onbekend tot iemand uit je nabije kennissenkring. Het enige waar de besmette persoon voor moet zorgen, is dat hij of zij er niet mee in aanraking komt. Een gewisse dood is het eindresultaat, waarna “It” zich vervolgens richt op de vorige in de lijn van besmette slachtoffers.


Het begin van de film was zeker geen ontgoocheling. Om eerlijk te zijn was dit in zekere zin zelfs briljant te noemen. Een verwarde tiener die paniekerig wegrijdt en tenslotte ergens aan een strand nog een laatste telefoontje pleegt met haar ouders om afscheid te nemen. Het eerstvolgende beeld is een gemolesteerd lichaam. De toon was gezet en mijn verwachtingen bleken ingelost te worden. Dacht ik. Want naarmate de film vorderde, bleef de sfeer wel onheilspellend waarbij je bleef zitten met een onaangenaam gevoel. Maar echt spectaculair angstaanjagend is het nu ook weer niet. Erger nog. Naarmate dat de film vorderde, stapelde de dommigheden zich op. Zo vond ik het slotstuk erbarmelijk slecht en dom. En men kon er weer niet aan weerstaan om te eindigen op de meest clichématige wijze. De enige die nog in staat is om zijn hersencellen in te schakelen is Paul (Keir Gilchrist). Zijn oplossing is tegelijkertijd doeltreffend als doodsimpel.


Maar sfeer is er in overvloed. Dat constant gevoel van dreiging, doet je terugdenken aan de betere horrorfilms uit de jaren 80 zoals “Halloween” of “Friday the 13th”. Het enige verschil is dat het nu niet gaat over een doorgedraaide psychopaat met een blinkend scherp mes, maar iets bovennatuurlijks. Een soort sluipende ziekte. Ook de soundtrack met opzwellende synth-muziek en gekende geluidseffecten deden denken aan de films van die periode. Zelfs attributen uit die tijd werden hier gebruikt. Alhoewel ik soms de indruk had dat er twee tijdperken werden vermengd (een zwart-wit TV en een e-Reader). Ofwel waren de personages aanhangers van vintage interieurdesign. Qua originaliteit scoort “It follows” enorm hoog. Maar qua uitvoering mocht het griezelgehalte toch wat hoger zijn. Misschien zouden ze deze film beter gebruiken als voorlichtingsfilm voor de jeugd van tegenwoordig.


Het Verdict 6/10

Links : IMDB
, Moviemeter

It Follows (2014) on IMDb

Geen opmerkingen

Mogelijk gemaakt door Blogger.